marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Tânăr autist, printre câştigătorii Concursului Naţional de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”

Printre câştigătorii Concursului Naţional de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici” de la Iaşi, din acest an, din luna mai, s-a aflat şi un adolescent autist. Dragoş Ispir are 20 de ani şi este din Râmnicu Vâlcea. Băiatul este orfan de tată, iar mamă, de profesie asistent medical, a început să-şi vândă lucrurile din casă, fiindcă nu reuşeşte să se transfere pe un post mai bine plătit ca să-l poată sprijini, scrie Adevărul.
Dragoş Ispir este acum în toiul examenelor pentru Bacalaureat, iar la concursul menţional a obţinut o menţiune, în condiţiile în care suferă de sindromul Asperger. Afecţiunea mai este cunoscută şi ca „boala micilor genii”, despre care se bănuieşte că au avut-o şi savanţi precum: Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin, muzicieni precum Beethoven, Mozart, filozofi precum Kant sau scriitori precum Andersen.

Copiii care s-au născut cu sindromul Asperger, ca toţi autiştii, comunică greu cu cei din jur. Devin însă experţi în domenii precum matematică, astronomie, istorie sau muzică. Au un IQ normal sau peste medie, motiv pentru care sunt consideraţi genii. De la vârste fragede, sunt adevărate enciclopedii ambulante în domeniile de care se simt atraşi. Aşa s-a întâmplat şi cu Dragoş care, dinainte de a merge la şcoală, cunoştea toate capitalele lumii, făcea înmulţiri complicate şi ştia exact în ce zi din săptămână ar fi picat orice dată din calendar, indiferent de an.

Deşi nu se cunoaşte clar cauza care declanşează autismul, specialiştii tind să creadă că este vorba despre o boală ereditară.

sursa foto. Adevarul

Politica