duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Localnicii, implicați într-o acţiune de caritate permanentă

Administraţia publică din Râmnicu Vâlcea le-a propus un târg localnicilor: să preia articolele vestimentare de care oamenii nu mai au nevoie şi să se ocupe ca acestea să ajungă la nevoiaşi, scrie Adevărul.

Povestea a prins rădăcini în oraș, din toamna trecută, când ideea de a strânge donaţii a demarat pentru o perioadă limitată în urma proiectului „Donează pentru un zâmbet”. Numai că, acţiunea s-a bucurat de atât de mult succes, încât ea se derulează şi la această oră, având caracter permanent. Şi nu doar că va continua, mai important este că se va extinde. 

Se pare că ideea a fost inspirată de la cehi. Râmnicu Vâlcea este înfrăţit cu oraşul Kromeriz care i-a dăruit un un container special destinat pentru colectarea donaţiilor în haine, pe care cehii l-au folosit în acţiuni cu impact social.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ni l-au dat cu titlu gratuit. Noi doar l-am colantat şi, după mai multe discuţii, s-a decis amplasarea lui în cea mai aglomerată zonă a oraşului, de fapt în cel mai mare cartier. Zona aleasă pentru amplasare este chiar în spatele unei biserici, a doua ca mărime şi importanţă după Catedrala Episcopală din Râmnicu Vâlcea, dar şi lângă un parc de joacă şi de fitness, pe malul râului Olăneşti chiar la gura de vărsare în Olt, lângă o parcare şi alte obiective de interes”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea, Daniel Ionescu, despre cum a pornit acţiunea.

Potrivit aceleiași surse, zona aleasă este supravegheată video, un fapt hotărâtor în decizia luată. Ulterior, avea să se dovedească că această condiţie a fost una inspirată. Fiindcă, în cel puţin două rânduri, containerul a fost ţinta unor hoţi care nu au plecat doar cu o sacoşă, două de haine, ci s-au lăcomit la toată încărcătura din container. Din fericire, sistemul „Big Brother” a alertat Poliţia Locală, iar hoţii au fost prinşi înainte să dispară din zonă cu toată prada.

Donaţiile au ajuns până acum, prin intermediul mai multor caravane, la beneficiarii centrelor de asistenţă socială, copii şi bătrâni, din întregul judeţ, nu doar din Râmnic, dar şi la nenumărate familii nevoiaşe.   

Spre exemplu, într-una din caravane, pe lângă haine s-au donat şi portocale şi cozonaci, cu ajutorul unor sponsori. Iar prin intermediul mai multor voluntari, donaţiile au ajuns la sute de oameni din Nicolae Bălcescu, Băbeni, Măciuca, Zătreni, Râmnicu Vâlcea etc.   

„Aflând de acţiune un preot din Angheleşti – Pietrari, dacă nu mă înşel, a solicitat nişte haine pentru nevoiaşii din parohia lui”, ne-a mai spus Daniel Ionescu, explicând că: „Acţiunea este în derularea şi acum. Ţinem legătura şi cu asociaţii non-guvernamentale de profil”, deci beneficiarii pot fi de oriunde.

Pe lângă caracterul permanent al iniţiativei, se intenţionează şi extinderea acestei acţiuni prin amplasarea a încă două containere în alte cartiere din oraş. „Încă nu s-au stabilit zonele, dar probabil una va fi chiar în zona centrală şi alta în zona de nord, undeva unde există vizibilitate, sunt locuri cunoscute, cu acces facil din punct de vedere auto, deci în preajma unei parcări şi ,în special supravegheate video”, a mai explicat Daniel Ionescu despre planurile de viitor. 

Containerul municipalităţii Râmnicu Vâlcea este amplasat în cartierul Ostroveni, în zona Catedralei ”Înălţarea Domnului”.

Politica