miercuri, mai 15, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Școală mai atractivă prin proiectul „Alege Şcoala – educaţie de calitate, viitor în comunitate”

Şcoala a devenit mult mai atractivă pentru 260 de copii din comunităţile Predeşti, Sopot, Băileşti (jud. Dolj) şi Parpaniţa (jud. Vaslui) care, începând din această toamnă, iau parte la activităţile educaţionale din cadrul proiectului „Alege Şcoala – educaţie de calitate, viitor în comunitate”, desfăşurat de World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română.

vizează livrarea unor servicii integrate și centrate pe nevoile educaționale ale copiilor din grupurile vulnerabile identificate la nivelul celor patru școli partenere, din jud. Dolj și Vaslui, în vederea facilitării accesului la educație și reducerii părăsirii timpurii a școlii. Printre activităţile proiectului, special gândite pentru a se plia pe nevoile copiilor, se numără implementarea unui model de grădiniţă prietenoasă, derularea de programe „şcoală după şcoală” pentru copiii din ciclul primar şi gimnazial, precum şi alte activităţi care, cu siguranţă vor fi pe placul celor mici şi le vor oferi experienţe de învăţare şi dezvoltare: şcoli de vară, grădiniţe estivale, şcoli duminicale, cluburi tematice, excursii şi tabere educaţionale.

O parte esenţială a activităţilor proiectului o reprezintă sesiunile de consiliere individuală şi de grup, în cadrul cărora, prin metode şi exerciţii adecvate vârstei, copiii învaţă cum să-şi gestioneze emoţiile, să-şi crească stima de sine, să comunice cu mai multă uşurinţă, să-şi cunoască punctele tari şi slabe, să fie responsabili şi să ia decizii asumate. Atunci când va fi nevoie, copiilor li se vor alătura şi părinţii, care vor fi ajutați să depășească anumite situații dificile întâmpinate în creșterea și educarea copiilor. Totodată, în cadrul proiectului, peste 190 de părinţi vor lua parte la Şcoala Părinţilor – un program de educare parentală ce include patru componente esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului: sănătatea, educaţia, protecţia şi participarea copilului. Activitatea se va desfăşura de-a lungul a 10 sesiuni de informare ce vor pune accentul pe rolul şi importanţa educaţiei, adoptarea celor mai bune tehnici de disciplinare pozitivă şi a unui stil de viaţă sănătos pentru întreaga familie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În cei trei ani de desfăşurare a proiectului, 691 de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari din clasele primare şi gimnaziale şi părinţii lor vor fi beneficiari direcţi ai activităţilor. Înscrierea acestora în proiect se face anual în baza unor criterii de vulnerabilitate, astfel ca toţi beneficiarii proiectului ,,Alege Şcoala – educaţie de calitate, viitor în comunitate” sunt fie copii aflaţi în risc educaţional, fie copii în situaţii de sărăcie şi excluziune socială. Prin activităţile din cadrul proiectului, care sunt special gândite pentru a răspunde nevoilor educaţionale ale copiilor, ne dorim să îi atragem cât mai mult către şcoală şi să-i ajutăm să-şi îmbunătăţească rezultatele şcolare pentru a avea şansa la un viitor mai bun”, a spus Nicoleta Ana Nistor, manager proiect „Alege Şcoala – educaţie de calitate, viitor în comunitate”.
Spre exemplu, Sergiu are 11 ani şi este elev în clasa a V-a. El mai are 8 fraţi cu care împarte hainele, încălţămintea şi mâncarea. Ca în majoritatea comunităţilor rurale, părinţii lui Sergiu nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă stabil. Fiecare zi este pentru ei o adevărată provocare. Pentru a avea ce să le pună copiilor pe masă, aceştia mai lucrează cu ziua în comunitate sau vara la câmp. De multe ori, pentru a le da o mână de ajutor, Sergiu îi ajută în gopodărie sau are grijă de fraţii lui mai mici. Cel mai greu este în sezonul rece, când pentru a se încălzi toţi copiii dorm într-o singură cameră. Acolo îşi fac lecţiile, mănâncă şi se joacă. În ciuda condiţiilor grele în care creşte şi se dezvoltă, Sergiu nu a uitat să viseze. El îşi doreşte să devină medic. În cadrul proiectului „Alege Şcoala – educaţie de calitate, viitor în comunitate”, Sergiu ia parte la activităţile programului Şcoală dupa Şcoală, în cadrul căruia serveşte masa la şcoală şi participă timp de două ore la activităţi educaționale menite să-l ajute să-şi îmbunătăţească cunoştinţele la limba română şi matematică, dar şi să-şi dezvolte abilităţile de comunicare şi interrealaţionare pentru o mai bună integrare în mediul social.

Proiectul „Alege Școala ‐ educație de calitate, viitor în comunitate!” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Politica