joi, mai 16, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

În memoria „Minunii Blonde” a Craiovei – Gala Fotbalului Doljean „Ilie Balaci”

Pentru a onora memoria fostului mare fotbalist Ilie Balaci, care s-a stins din viaţă fulgerător în urmă cu o lună, Primăria Craiova va organiza o gală a fotbalului doljean ce va purta numele “Minunii Blonde”.

Consilierii locali ai Craiovei vor avea pe masă, în cadrul şedinţei de joi, un proiect de hotărâre privind organizarea Galei Fotbalului Doljean „Ilie Balaci”- Ediția I. Evenimentul ar urma să aibă loc pe 19 decembrie, iar în acest sens consilierii locali trebuie să aprobe încheierea unui parteneriat cu Asociația Județeană de Fotbal Dolj în vederea organizării Galei, dar și alocarea de la bugetul local al Municipiului Craiova a sumei de 20.800 lei pentru organizare și pentru premierea juniorilor de fotbal cu cele mai bune rezultate în anul 2018.

“Ilie Balaci a fost unul dintre cei mai mari fotbaliști ai României. Născut la Bistreț, a început să joace fotbal la 9 ani, în 1965, când a fost legitimat la juniorii Universității Craiova. În Divizia A, a debutat la vârsta de 17 ani, într-un meci cu Jiul Petroșani. Geniul fotbalistic al lui Balaci a fost atât de mare, încât, câteva luni mai târziu avea să debuteze și la echipa națională, direct titular, într-o partidă contra Franței, la Paris. A disputat 347 de partide în Divizia A și a marcat 84 de goluri. A adunat 69 de selecții în echipa națională, marcând opt goluri. A fost desemnat de două ori fotbalistul nr. 1 din campionatul României (1981 și 1982). În cupele europene a marcat de 7 ori în cele 38 de apariții. Ca antrenor, a pregătit echipele Dinamo (tineret), Pandurii Tg. Jiu, Drobeta Tr. Severin și Universitatea Craiova. În anul 1991, a plecat din România, antrenând echipe din Asia și Africa. Acolo a strâns peste 20 de trofee, fiind numit Prințul Deșertului. Ilie Balaci este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști români și cel mai mare jucător care a evoluat la Universitatea Craiova. Dovadă stau cele două trofee de cel mai bun jucător român, obținute în 1981 și 1982. Anul 1982 avea să îi aducă și banderola de căpitan al naționalei României. Cariera de fotbalist s-a întins pe o durată de 15 ani. Este jucătorul care a debutat în fotbal cu un trofeu, câștigat în primul an. Mii de suporteri mărșăluiau pe străzile din Bănie după meciurile memorabile în care Minunea Blondă evolua. A jucat în cele mai importante meciuri ale Universității Craiova și a fost la un pas să ajungă în finala CUPEI UEFA. Alături de Știința a jucat prima semifinală de cupă europeană a unei formații românești. Deși la final de carieră a evoluat și la alte echipe din România, Universitatea Craiova a fost echipa lui de suflet. Alături de Ilie Balaci, orașul Craiova a cunoscut o recunoaștere internațională, în anii 80 nefiind ziar din Europa de Vest care să nu amintească de performanțele echipei al cărei căpitan era Ilie Balaci. Prin HCL nr. 213/2002, s-a aprobat ca marele fotbalist al Craiovei Maxima și al Naționalei României, ”MINUNEA BLONDĂ” a fotbalului românesc, ILIE BALACI, să devină CETĂȚEAN DE ONOARE al Municipiului Craiova, ca semn de maximă recunoștință și respect pentru ceea ce a reprezentat acest mare sportiv pentru milioane de oameni. Pe 21.10.2018, marele om și învingător în atâtea confruntări, ”minunea blondă” a fotbalului românesc, s-a văzut înfrânt, inima i-a cedat, iar Craiova a intrat în doliu pentru a-și plânge idolul”, reamintesc reprezentanţii Primăriei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Organizarea unui astfel de eveniment a fost anunţată încă de luna trecută, de primarul Mihail Genoiu, la sugestia cetăţenilor oraşului.

“Mai mult decât atât, este un lucru cunoscut deja faptul că Primăria Municipiului Craiova răsplătește în fiecare an excelența în sport, sportul fiind dintotdeauna unul dintre cei mai buni ambasadori ce au făcut ca renumele Craiovei să fie recunoscut la nivel internațional. (…) Conform informațiilor primite de la AJF Dolj, propunerile de premiere (în baza criteriilor din Regulamentul Galei atașat la prezentul Raport) sunt următoarele: – Premiere Fotbalistul Junior al anului – Premiere Antrenorul anului – Premiere 10 jucători juniori de fotbal. Facem precizarea că numele premianților vor fi aflate în cadrul Galei, care va fi organizată în data de 19.12.2018, în cadrul unui spectacol eveniment, la care accesul craiovenilor va fi gratuit, în limita locurilor disponibile. Toate persoanele propuse spre premiere de Consiliul Local este obligatoriu să fie legitimate la cluburi de fotbal de juniori”, se explică într-un raport al Primăriei.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, post-mortem, pe Ilie Balaci, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, pentru talentul cu care a promovat, timp de mai multe decenii, valoarea „sportului rege” şi spiritul de fairplay în rândul tinerelor generaţii de sportivi.

„Astfel, în semn de deosebită apreciere și admirație pentru remarcabila sa carieră de fotbalist, pentru talentul cu care a promovat, timp de mai multe decenii, valoarea „sportului rege” și spiritul de fairplay în rândul tinerelor generații de sportivi, Președintele României a conferit post-mortem Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler fotbalistului Ilie Balaci”, se arată într-un comunicat de presă al preşedinţiei.

Ilie Balaci s-a stins din viaţă, duminică, 21 octombrie 2018, la vârsta de 62 ani, în urma unui infarct miocardic. El a fost înhumat la cimitirul Sineasca din Craiova, cu onoruri militare, fiind condus de sute de oameni pe ultimul drum.

Politica