joi, mai 16, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Pericolele sezonului: scăldatul și incendiile de vegetație uscată

Scăldatul în locuri nepermise și incendiile de vegetație uscată au fost două dintre cele mai importante teme abordate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia”, în cadrul unei conferințe de presă susținute joi. Aceștia atrag atenția cetățenilor să aibă grijă unde merg la scăldat și, totodată, să fie atenți, îndeosebi, unde își aruncă țigările, pentru că acestea pot provoca incendii destul de grave. Doar până acum au fost patru incendii de vegetație uscată pe terenuri unde se află grâu.

Incendiile de vegetație uscată sunt, și la propriu, și la figurat, una dintre temele cele mai arzătoare în această perioadă pentru pompierii doljeni. Până în prezent, 13 hectare de vegetație uscată au fost afectate de incendii.

Peste 13 hectare de vegetație uscată, afectate până în prezent

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În ultima perioadă, dar nu numai în acest an, ci și în anii anteriori, ne confruntăm cu această problemă a incendiilor de vegetație uscată. De altfel, am avut, până în prezent, peste 13 hectare de vegetație uscată afectate, în diverse situații, iar la grâu avem, până în prezent, patru incendii, deși campania nu s-a terminat. Dacă la vegetație uscată vorbim de mai puține pagube, doar de posibilitatea propagării, fie la vecinătăți în care avem construcții sau chiar locuințele cetățenilor, la lanurile de grâu vorbim deja de pagube și ne înregistrăm cu pagube destul de mari. Tot în acest sens, vreau să vă precizez că sunt angrenate permanent Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență în astfel de cazuri. Ei sunt permanent pe câmp și, la rândul lor, îi avertizează pe cei care fac recoltarea sau pe cetățeni să nu mai dea foc sau să nu apară acea neglijență de aruncare la întâmplare a țigărilor sau de lăsare a focului deschis”, a explicat lt. col. Cătălin Cotoc, prim-adjunct inspector șef în cadrul ISU „Oltenia”.

Acesta a transmis cetățenilor, prin mass-media, să încerce să nu mai manifeste această neglijență față de vegetația uscată, spunând, îndeosebi, că este o tradiție de a da foc la miriște după terminarea treieratului, lucru care nu ar trebui făcut. Totodată, oamenii trebuie să știe că legea interzice cu desăvârșire focul deschis pe timp de vânt.

„În acest sens, închei prin rugămintea de a mediatiza cât mai mult aceste aspecte, și de utilizare a focului deschis, și de neglijență față de stingerea lui și a jarului atunci când rămâne după ce facem curățenie în gospodării. Dar, în mod deosebit, aceste țigări aruncate la întâmplare pe vegetația uscată sunt cauzele cele mai dese în ultimul timp. Avem și vara la început, în iunie, iulie, august avem, poate, și 8-10 incendii pe zi. Anul trecut, am avut, în interval de două ore, dacă nu mă înșel, 12 incendii odată. Este de-a dreptul imposibil să poți face față”, a mai spus Cătălin Cotoc.

„Jiul este foarte periculos”

Scăldatul este și el o activitate care, de cele mai multe ori, se încheie tragic pentru cei care aleg să se răcorească pe termperaturile uneori insuportabile de afară. Cazurile apar atât la adulți, cât și la copii, iar reprezentații ISU „Oltenia” roagă cetățenii să nu meargă la scăldat în locuri neamenajate. În unele cazuri, aceștia ar putea plăti cu viața, așa cum se întâmplă de foarte multe ori în sezonul cald.

„Doljul face parte din județele în care, de la început, sunt probleme cu victimele. Vorbim atât despre copii, cât și despre adulți. Este o problemă, într-adevăr, și avem o echipă de scafandri care este bine pregătită și are cu ce să intervină, dar efectele sunt numai de a scoate corpurile din apă și de a le preda familiei. Nu se mai poate, după zece minute, un sfert de oră, 20 de minute sau după o oră, când sunt scoși, să mai poată fi readuși la viață. Resuscitările se fac, echipa de paramedici este la fața locului, pentru că ajunge în locul intervenției, dar până sunt scoase trupurile din apă nu se poate face nimic. Din nefericire, echipa de scafandrii – pentru că a început programul litoral și este planificat ca toate județele care au echipa de scafandri să meargă să sprijine salvamarii de la Constanța – nu poate fi disponibilă mereu”, a explicat colonel Constantin Florea, inspectorul-șef al ISU „Oltenia”. Salvamarii care rămân la datorie lucrează, cum s-ar spune, în schimburi, ei fiind chemați din alte județe în cazul în care cei din Dolj sunt plecați la Constanța.

„Este foarte greu să se mai readucă la viață o persoană care a intrat în apă și a înghițit apă (…) Pe această cale, vă rog, ca și cu incendiile, să facem o prevenire, o înștiințare, să anunțăm cetățenii să nu se scalde în locuri neamenajate. Jiul este foarte periculos, iar bălțile din județul Dolj au gropi și fel și fel de scorburi care te păcălesc. La prima vedere, intri, este apa până la genunchi, și dintr-o dată nu mai poți să mai ieși. Jiul curge foarte repede în anumite locuri, îi bagă pe cei care pățesc așa ceva prin rădăcini și este greu de intrat până nu ajunge echipa de scafandri. Or, echipa este la Craiova, sau la Mehedinți, sau la Slatina, și greu ajunge să scoată corpurile”, a conchis Constantin Florea.

Politica