marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Manualele «bobocilor», discriminatorii

Fundaţia “PĂRINŢI PENTRU COPII” şi Alianţa T.A.T.A. solicită  ministrului educaţiei naţionale, Remus Pricopie, să publice de urgenţă pe pagina www.manuale.edu.ro conţinutul tuturor manualelor de clasele I şi a II-a, care au participat la licitaţia ministerială, pentru a asigura măcar în ceasul al 24-lea minima transparenţă a  procesului de educaţie.

Cele două organizaţii parentale doresc să verifice dacă manualele selectate îndeplinesc şi criteriile recomandate MEN de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), prin Hotărârea nr. 178 din 20 iunie 2012, pe care ministerul de resort s-a angajat să le aibă în vedere la elaborarea noilor manuale şcolare. Soluţionând petiţia formulată de T.A.T.A. încă din 2011, prin care se reclamă existenţa unui conţinut profund discriminatoriu al abecedarelor avizate de MEN, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării confirmă o realitate unică pe plan european, după cum urmează:

Considerăm că abecedarele în forma lor actuală conţin şi propagă o reprezentare profund dezechilibrată a rolurilor de gen în societatea contemporană şi nu asigură promovarea egalităţii de gen, în detrimentul ambelor categorii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De altfel, la începutul lunii august, Ministerul Educaţiei Naţionale a comunicat ofertanţilor rezultatele finale ale evaluării ofertelor de proiecte de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a. Tot MEN promitea că “manualele câştigătoare vor fi încărcate pe platforma www.manuale.edu.ro, la zece zile de la comunicarea rezultatelor procedurii”, că toate ”cadrele didactice vor putea accesa platforma şi vor selecta acele manuale pe care doresc să le utilizeze în fiecare şcoală”, că în premieră ”comenzile vor fi realizate online de către unităţile de învăţământ pentru noile manuale, începând cu data de 15 august”.

Părinţii solicită ministrului educaţiei să facă publică lista evaluatorilor şi calificările acestora

În condiţiile în care există deja o contestare publică a rezultatelor licitaţiei formulate de către Federaţia Editorilor din România (FER), iar Ministerul Educaţiei nu a avut până în prezent nicio reacţie coerentă şi convingătoare, organizaţiile parentale semnatare doresc să vadă atât proiectele declarate câştigătoare, cât şi pe cele care au fost respinse de evaluatori. Totodată, părinţii solicită ministrului educaţiei să facă publică lista evaluatorilor şi calificările acestora, pentru a fi clar pentru toată lumea dacă evaluarea a fost făcută superficial sau neavizat.

Organizaţiile de părinţi constată o dată în plus lipsa de transparenţă şi de dialog social a conducerii Ministerului Educaţiei, care preferă să pună în faţa faptului împlinit pe toţi cei afectaţi de deciziile sale şi să-i trateze cu dispreţ şi cu aroganţă pe elevi şi pe familiile acestora, considerându-i nedemni a-şi exprima un punct de vedere cu privire la proiecte şi la decizii fundamentale, precum elaborarea şi avizarea noilor manuale şcolare.
MEN promisese părinţilor încă din 2011 că-i va implica în modernizarea curriculară a învăţământului preuniversitar, afirmând susţinerea egalităţii şi a complementarităţii parentale în universul elevului.

Iată răspunsul integral al ministrului educaţiei, comunicat Alianţei T.A.T.A., care conţinea şi următorul fragment:
Precizăm că Ministerul Educaţiei susţine egalitatea şi rolul complementar al părinţilor în creşterea şi educarea elevului. (…) De asemenea, precizăm că prin noua Lege a Educaţiei Naţionale se are în vedere modernizarea curriculară a învăţământului preuniversitar, un rol deosebit de important avându-l consultarea asociaţiilor reprezentative ale cadrelor didactice, structurilor asociative reprezentative ale părinţilor, (…) asociaţiilor reprezentative ale elevilor (…).

Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor – T.A.T.A. a reuşit să determine Ministerul Educaţiei, încă din 2011, să promită modificarea abecedarelor discriminatorii, obţinând chiar şi o recomandare a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) făcută ministerului de resort pentru a ţine cont de principiul egalităţii de gen la elaborarea manualelor şcolare.
Punctul de vedere al CNCD – comunicat Alianţei T.A.T.A. şi Ministerului Educaţiei – confirmă că “abecedarele conţin numeroase reprezentări stereotipe cu privire la rolurile de gen, perpetuând o imagine tradiţională, anacronică cu privire la acestea”. CNCD afirmă că “este nu numai necesară, ci chiar obligatorie, prezentarea vieţii de familie şi a celei publice/profesionale într-o manieră flexibilă, care să încurajeze parteneriatul în viaţa privată şi competiţia în cea profesională, precum şi conturarea identităţilor multiple şi a rolurilor actuale pe care ar trebui să le îndeplinească reprezentanţii ambelor sexe, atât în spaţiul public/ sfera profesională, cât şi în cel privat/mediul familial”.  

CNCD a soluţionat astfel sesizarea formulată de Preşedintele T.A.T.A. prin care se reclamă faptul că ”abecedarele autorizate de Ministerul Educaţiei discriminează tatăl, prezentându-l drept un părinte de rang inferior“. T.A.T.A. solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să sancţioneze acest tip de discriminare şi să determine astfel MEN să modifice conţinutul manualelor pentru clasa I, pentru a pune în evidenţă complementaritatea celor doi părinţi şi pentru a sublinia importanţa egală a mamei şi a tatălui în creşterea şi educarea copilului.

Abecedarele oferite bobocilor nu prezintă decât Ziua Mamei

Deşi Ziua Tatălui a devenit din 2009 sărbătoare naţională legală, abecedarele oferite bobocilor nu prezintă decât Ziua Mamei. Elaborată de T.A.T.A. şi adoptată cu susţinerea parlamentarilor pro-familie şi a unor personalităţi de prim-rang, Legea nr. 319/2009 privind instituirea Zilei Mamei şi a Zilei Tatălui are drept obiectiv tocmai asigurarea unui echilibru social şi evidenţierea importanţei ambilor părinţi în viaţa de familie, a egalităţii de drepturi şi de obligaţii şi a complementarităţii celor doi.

Manualul de căpătâi al învăţăturii, ABECEDARUL – le spune copiilor că mama este părintele care contează, care merită sărbătorit şi onorat, care se ocupă de creşterea şi educarea lor, conservându-se astfel o mentalitate retrogradă, care s-a perpetuat de pe vremea când tatăl era cel care câştiga pâinea şi era puţin prezent în familie, un stereotip cu efect nociv asupra modernizării societăţii şi promovării familiei armonioase. Zeci de mii de tătici se află în prezent în concediul pentru creşterea şi îngrijirea copilului cu vârstă de până la doi ani, sute de mii de taţi se manifestă responsabil şi performant, fiind implicaţi în viaţa de familie, prezenţi cantitativ şi calitativ în universul copiilor lor.
Aceşti părinţi de calitate, care-şi iubesc copiii şi care sunt adoraţi de fiii şi de fiicele lor, sunt ignoraţi de sistemul de învăţământ românesc, care continuă să discrimineze tatăl şi să-l jignească grav şi nemeritat.

Nu este corect ca toate meritele să fie asociate doar mămicilor. Şi noi, taţii, avem rolul nostru. Foarte mulţi ne luăm concediu de maternitate, să stăm acasă cu cei mici şi să-i îngrijim. În manuale ar trebui inclusă şi Ziua Tatălui. Într-o familie trebuie să domnească armonia, să nu existe discriminări. Cu toţii trebuie să fim egali, copilul să-i iubească la fel pe ambii părinţi.
A spus Alin O., Craiova

Abecedarele MEN ignoră taţii care-şi adoră copiii şi care sunt iubiţi de acesţia, ignoră familiile frumoase în care mama şi tata se completează, ignoră familiile monoparentale care valorizează ambii părinţi. Manualele folosite în prezent impun, în continuare, modele nocive pentru societate, nesusţinând familia şi ignorând interesul superior al copilului.

Ministerul de resort are obligaţia să promoveze complementaritatea celor doi părinţi şi modelele parentale pozitive, pentru a ajuta societatea românească să progreseze, servind astfel cu adevărat interesul public.
Fenomenul nociv al discriminării tatălui în/de şcoala românească şi stereotipurile retrograde care prezintă femeia drept MAMA-SOŢIE-MENAJERĂ, care este inferioară pe plan profesional bărbatului din familie, trebuie combătute ferm de MEN, pentru ca generaţiile viitoare să nu mai sufere din cauza erorilor făcute de predecesori.

Politica