luni, iunie 17, 2024

Ultima ora

Sport

Armata Română își schimbă armele după 70 de ani de utilizare

După 70 de ani de utilizare, infanteriștii români vor renunța la bătrânele AK-uri de calibrul 7.62 și vor folosi arme automate moderne cu muniție de 5.56, mai ușoară și mult mai eficientă.

Sunt oferte multe pentru tipul de armă ce va fi ales de Ministerul Apărării, care va plăti bani grei în următorii ani, scrie stirileprotv.ro

De anul acesta, Armata Română renunță oficial la pistolul mitralieră kalașnikov de calibru 7.62. Urmează tranziția spre armele moderne folosite de aliații din NATO.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Operatorii forțelor speciale sunt singurii care folosesc acest tip de arme încă de când România a devenit membru NATO. Au participat și la misiuni alături de Delta Force sau Navy Seals, în teatre de operații.

„În momentul în care e lângă tine un aliat și ai nevoie de un încărcător… Clar putem cere unul de la celalălalt, fără probleme. Nu, eu am 7.62 și el, 5.56 și nu ne putem ajuta între noi”, spune un Operator FOS.

Armata va începe să cumpere zeci de mii de arme de asalt de calibru NATO pentru infanterie și va avea de unde să aleagă.

Unul dintre cei mai mari producători de arme de asalt de calibru NATO din Europa, care livrează în mod tradițional armatelor aliate își va deschide o fabrică în România, la Cugir. Așa încât producția de serie a acestor puști va începe anul viitor.

„Nu va putea opera niciodată cu o armă fabricată după vechile standarde. De aceea armata va încerca în permanență să se echipeze și să își doteze capabilitățile operaționale cu cele mai noi produse”, a spus Horațiu Popa, reprezentant producător arme NATO.

Tot la Fabrica de arme de la Cugir, o companie românească a proiectat un model similar, dar folosind platforma bătrânelor akm-uri.

„Aici sunt mecanisme de AKM. 95% din ele. Singura chestie care s-a modificat este siguranțarea și sistemul de eliberare a închizătorului. Cum a trecut testele în poligon? Am făcut omologare de tip industrial în fabrică”, a spus Doru Iosub, proiectantul armei derivate din AKM.

Printre fabricanții de arme de asalt moderne care vor să fie aleși de Ministerul Apărării se vor număra și producătorii italieni și cehi.

Foto: Facebook/Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro

Politica