luni, iunie 17, 2024

Ultima ora

Sport

Cula Cernăteştilor, în reabilitare

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, anunță semnarea contractului de lucrări pentru consolidarea și restaurarea Culei Cernăteștilor, în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare totală de aproximativ 500.000 de euro, finanțat prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Consiliul Județean s-a asociat cu autoritățile locale din comunele Cernătești și Brabova, într-o inițiativă ambițioasă prin care ne-am propus să repunem în valoare două obiective de patrimoniu emblematice pentru trecutul nostru, două edificii care datează din secolul al XVIII-lea și pentru care am reușit să obținem finanțare din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional.

Vestea bună este că, în urmă cu câteva zile, a fost încheiat contractul pentru realizarea lucrărilor de consolidare și restaurare a Culei Cernăteștilor. Având în vedere că, luna trecută, a fost desemnat constructorul și pentru Cula Izvoranu-Geblescu, din Brabova, putem spune că aceste proiecte-pereche, cu o valoare cumulată de aproape un milion de euro, intră de acum în linie dreaptă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Desigur că demersurile nu sunt deloc facile, pentru că ele vizează două construcții de o importanță deosebită, recunoscută și prin statutul de care se bucură, acela de monumente istorice din categoria A, așadar de interes național. În consecință, toate intervențiile asupra lor trebuie tratate cu maximă atenție, pentru a fi păstrată autenticitatea, iar elementele care nu mai pot fi restaurate vor fi reconstituite întocmai cu cele originale.

Doresc să evidențiez rolul major pe care îl au, îndeosebi în această etapă a proiectelor, primăriile din Cernătești și Brabova, cele care, de altfel, au și organizat procedurile de atribuire a contractelor de lucrări, întrucât culele se află în proprietatea celor două unități administrativ-teritoriale.

În egală măsură, trebuie spus că și nouă, Consiliului Județean, ne revine responsabilitatea de a gestiona în mod direct o componentă esențială, care privește amenajarea acestor clădiri și promovarea lor, ca puncte de interes cultural și turistic. În acest sens, cu sprijinul specialiștilor noștri de la Muzeul Olteniei, instituția care administrează în prezent culele, ne vom preocupa de asigurarea dotărilor, achiziționând atât obiecte tradiționale de mobilier ori țesături, cât și mijloace moderne de prezentare a exponatelor, precum ghiduri audio sau echipamente de afișaj.

Vedem în aceste două demersuri o continuare a misiunii pe care CJ Dolj și-a asumat-o, din respect față de istoria bogată a acestei zone, un parcurs de-a lungul căruia am reușit să mai redăm comunității o serie de edificii reprezentative, dacă ar fi să ne referim doar la Casa Băniei, la sediul Secției de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei sau la Palatul «Jean Mihail», care găzduiește Muzeul de Artă“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Contractele de lucrări pentru restaurarea și consolidarea Culei Cernăteștilor și a Culei Izvoranu-Geblescu au fost încheiate de unitatea administrativ-teritorială (UAT) Comuna Cernătești, respectiv UAT Comuna Brabova cu societatea STEFA STEEL SOLUTIONS SRL, la o valoare de 1.170.575,78 lei fără TVA, respectiv 1.426.900,33 lei fără TVA.

Politica