luni, iunie 17, 2024

Ultima ora

Sport

Mai multe parchete își suspendă parțial activitatea

Mai multe instituţii din justiţie au anunţat acţiuni de protest împotriva O.U.G. nr. 7/2019. Printre acestea se numără Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, Tribunalul Maramureş şi Judecătoria Iaşi, informează Mediafax.

Astfel, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au decis, luni, în Adunarea Generală a Procurorilor, suspendarea activităţii până pe 28 februarie inclusiv, magistraţii urmând a prelua doar dosarele considerate urgente.

Pe de altă parte, Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că vor purta o banderolă, în semn de protest faţă de modul în care Guvernul, în calitate de legiuitor delegat, a înţeles să modifice legile justiţiei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Luni, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a O.U.G. nr. 7/2019, prin care au fost modificate legile justiției.

Și Tribunalul Maramureş şi Judecătoria Iaşi au decis, luni, să îşi suspende activitatea, începând de marţi, timp de o oră pe zi, în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei. Protestul la Tribunalul Maramureş durează patru zile, iar la Judecătoria Iaşi două săptămâni.

Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Maramureş a decis suspendarea şedinţelor de judecată programate, timp de o oră, începând de marţi până vineri, măsura vizând toate cauzele aflate pe rolul acestei instanţe.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Tribunalul Maramureş, şedinţa Adunării Generale a judecătorilor a fost convocată în scopul dezbaterii posibilităţii adoptării unor eventuale forme de protest ţinând cont de modificările legislative din justiţie.

De asemenra, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor anunţă, la rândul său, că luni a avut loc a doua Adunare Generală, fiind votată măsura purtării banderolei albe în intervalul 26 februarie – 1 martie, în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiției.

Şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna îşi suspendă activitatea timp de cinci zile, începând de luni, ca formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna a hotărât, luni, cu majoritate de voturi, suspendarea activităţii cu publicul pe timp de 5 zile.

Potrivit reprezentantului instituţiei, prim procuror delegat Liliana Chiper, în cazul în care solicitările procurorilor nu sunt satisfăcute, aceştia îşi rezervă dreptul de a recurge la alte forme de protest, mai radicale.

Reprezentantul Parchetului arată, într-un comunicat de presă, că procurorii întruniţi în şedinţă şi-au însuşit şi susţin, în unanimitate, punctul de vedere emis de Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse legilor justiţiei pot conduce la un blocaj instituţional şi ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile specifice prevăzute de Constituţie şi legile organice.

Și magistraţii Judecătoriei Târgovişte au decis să se alăture colegilor din ţară şi au hotărât, în cadrul Adunării Generale, suspendarea activităţii instanţei, începând de marţi până vineri.

Potrivit unui comunicat de presă al Judecătoriei Târgovişte, magistraţii instanţei, “prin vot deschis, liber exprimat, cu majoritate”, au decis ca în perioada 26 februarie – 1 martie 2019 inclusiv activitatea de judecată să fie suspendată.

Dosarele care au termen de judecată în această perioadă sunt amânate, cu excepţia celor care au caracter urgent, cum ar fi ordin de protecţie, ordonanţă preşedinţială, cereri de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauze privind inculpaţi faţă de care există sau se solicită luarea/prelungirea/menţinerea unor măsuri preventive din cadrul camerei preliminare şi a fondului.

Activitatea mai multor parchete din oraşe precum Piteşti, Constanţa şi Timişoara a fost deja suspendată de luni, pentru câteva zile, în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei, fără ca magistraţii că fie consultaţi.

Magistraţii din Capitală, dar şi din mai multe oraşe ale ţării au protestat, vineri, faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Duminică seară, în Capitală şi în majoritatea marilor oraşe din ţară, precum Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Arad, au avut loc proteste faţă de modificările aduse legilor justiției.

Politica