luni, martie 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Străinii care aleg Doljul

Peste 1.500 de străini au primit, anul acesta, drept de ședere în România, de la polițiștii de imigrări din Dolj. Este vorba despre cetățeni din state precum Republica Moldova, Turcia, ori India. Cei mai mulți au venit la muncă, ori la studii.

Potrivit reprezentanților Serviciului de Imigrări Dolj, în ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în primele 11 luni ale acestui an, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 5.657 de persoane, dintre care 4.206 străini din state terțe.

„Cei mai mulți provin din Moldova – 524, Turcia – 448, Nepal – 378, Sri Lanka – 322, India – 293 și Serbia – 276, dar și 1.451 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Grecia, Bulgaria şi Germania. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă și studii. Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 1.558 de permise de ședere, dintre care 1.530 pentru ședere temporară și 28 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 238 de certificate de înregistrare și 25 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH. În perioada analizată au fost înregistrate 1.446 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 330 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar 1116 cereri au fost respinse. Totodată, au fost înregistrate 34 de invitații pentru cetățenii din state terțe, fiind aprobate 27 și respinse 7. Au mai fost soluționate și 27 de cereri privind reîntregirea familiei cu cetățeni din state terțe, fiind avizate 23 și în curs de soluționare 4”, au transmis reprezentanții Serviciului pentru Imigrări Dolj.

Pe de altă parte, 306 străini au fost depistați în situații ilegale, iar polițiștii au dat amenzi în valoare de 618.100 de lei.

„Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a străinilor reprezintă o prioritate a polițiștilor de imigrări din Dolj, în vederea creșterii gradului de siguranță al cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației. Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 529 de activități specifice de control, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 306 străini. Dintre aceștia, cei mai mulți provin din Nepal – 46, Moldova – 33, India – 24, Siria – 23, Bangladesh – 22, Pakistan – 15, iar diferența sunt din alte state. Au fost emise 62 de decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 respectiv 30 de zile de pe teritoriul României, dintre care, pentru ședere ilegală 47, refuzarea prelungirii dreptului de ședere 4, la cerere 2 și ca urmare a revocării/anulării dreptului de ședere 9.

În perioada analizată au fost emise 66 de decizii de returnare, iar 6 persoane au fost introduse în centrele de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.

Ca urmare a emiterii deciziilor de returnare a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României pentru perioade cuprinse între 6 luni și 5 ani, față de 109 străini.

De asemenea, au fost aplicate 806 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 618.100 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare”, au mai arătat reprezentanții Serviciului pentru Imigrări Dolj.

imagine sugestiva

Politica