sâmbătă, iulie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Premieră în Berbești, după 1990: o nouă piață agro-alimentară și un mic Târg de Crăciun

Luni, 25 decembrie, Primăria și Consiliul Local Berbești vor recepționa lucrările la noua piață agro-alimentară a localității încă monoindustriale, adică axată în primul rând pe minerit. Totodată, administrația locală va mai bifa o premieră, un mic târg de Crăciun. După 1990, comuna, pe acea vreme, a rămas fără piața agro-alimentară, pentru că terenul de sub ea a fost retrocedat. Până la urmă, cu tot cu mesele pentru comercianți și anexe.

“Am întocmit un proiect de investiție în acest sens, cu venituri de la bugetul propriu în iarna anului 2022, aprobat de consiliul local, cu obiectiv recepționarea lucrărilor în decembrie 2023. Ne-am respectat angajamentul și în privința asta. Piața este situată chiar în centrul orașului, la fel și târgul de Crăciun, unul micuț, dar drăguț, zicem noi”, a explicat primarul Milorad Cumpănășoiu. Edilul a fost declarat recent incompatibil de niște decizii absurde ale ANI și ale instanțelor de judecată, culminând cu ÎCCJ, considerându-se, contrar literei și spiritului legii, că s-a situat în stare de incompatibilitate în mandatul anterior, când a fost consilier local la Berbești și șef al unui departament din cadrul Exploatării Miniere, componentă a CET Govora. Societate care are ca acționar unic CJ Vâlcea! Unde este incompatibilitatea? “Jurnalul Olteniei” a relatat în urmă cu două săptămâni că aceeași ÎCCJ a sesizat, totuși, Curtea Constituțională cu privire la inadvertențele menționate anterior din textele legislative. Numai că, până se judecă și la CCR…

Berbești este cel mai tânăr oraș al județului vâlcea, căpătând acest statut abia în 2003. Totuși, ridicarea în rang nu i-a priit deloc în primii ani ce au urmat, administrația locală ratând toate șansele de a moderniza fosta comună monoindustrială (minieră), fie că vorbim de Programul SAPARD, de fondurile de preaderare la UE, sau de primele fonduri din exercițiul bugetar european în derulare în momentul aderării României la UE. Abia din 2009 au început, destul de greoi și atunci, investițiile edilitare importante. Ele s-au accelerat în ultimii ani, de când au început să fie accesate toate finanțările posibile, în special PNI Anghel Saligny și programele europene, mai nou și PNRR.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica