marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Bradul de Cartea Recordurilor de la Universitatea din Craiova a fost inaugurat

Bradul origami al Universității din Craiova de Cartea Recordurilor a fost inaugurat. Acesta a fost expus, joi seară, în Aula Magna a Facultății de Mecanică, într-un cadru festiv, pentru ca ceilalți studenți și profesori să îl poată admira.

Dacă anul trecut „bradul ca la carte” din 2023 de cărți a avut peste 2 metri, anul acesta a ajuns la 4,40 de meri. Cu el, Universitatea din Craiova merge la Guinness World Records pentru cel mai înalt brad din hârtie, realizat din elemente pliabile identice. Aproape 200 de studenți, din mai multe generații, au lucrat la el.

Mădălina Lăzăroiu este fosta studentă a Facultății de Mecanică de la care a pornit ideea pe care colegii ei, ulterior, au dus-o la bun sfârșit.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Această idee a venit în timpul cursului de geometrie descriptivă din primul an de facultate, în care ni s-au prezentat niște elemente din origami făcute de foștii studenți. Atunci ni s-a spus să venim cu o idee de creație din origami pentru curs. Așa că am venit cu un brăduț de patru etaje. În primul an am lucrat la brăduț doar grupa în care eram, iar în al doilea an s-au implicat toți studenții facultății. Acum, după cinci ani de zile, a apărut această minunăție. Niciodată nu mi-am imaginat că o să fie atât de frumos. Este peste puterea mea de imaginație”, a declarat Mădălina Lăzăroiu, fostă studentă a Facultății de Mecanică.

Acum, recordul pentru cel mai înalt brad din lume din hârtie, realizat din elemente pliabile identice îl deține un brad din Singapore care are puțin peste 2 metri înălțime. Universitatea din Craiova vrea să îi i-a locul. Aceștia așteaptă un răspuns de la Cartea Recordurilor.

„Sunt foarte creativi, muncitori, disciplinați. Am lucrat într-o armonie perfectă pentru patru ani. Nu a trebuit să-i împingem noi de la spate. I-am coordonat, mai de la distanță, mai de aproape. Suntem ingineri, este normal să aplicăm formule matematice pentru o astfel de construcție. În primul an am realizat un brăduț mic de 87 de centimetri, nici nu l-au văzut, treceau pe lângă el. Pratic am lucrat câte două luni pe an pentru patru ani”, a spus Ludmila Sass – conferențiar universitar la Universitatea din Craiova.

La rândul său, rectorul Universității din Craiova, Cezar Spînu, a afirmat:

„Anul acesta avem un brad făcut din origami la care s-a lucrat din 2017 de mai multe generații de studenți de la Facultatea de Mecanică. Să știți că noi am făcut demersurile, am întrebat și cu siguranță acest brad va intra în Cartea Recordurilor”.

Bradul are aproape 270 mii de elemente, iar pentru construcția lui s-au folosit aproape 300 de kilograme de hârtie.

Politica