joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea, sub ape. Continuă înlăturarea efectelor și inventarierea pagubelor

35 de solicitări au fost înregistrate la dispeceratul ISU Vâlcea, sâmbătă și duminică, până la ora 9.00, prin care pompierii vâlceni erau chemați să intervină cu mijloacele din dotare pentru înlăturarea fenomenelor negative produse de ploile torențiale. Duminică dimineață s-a continuat intervenția angajaților ISU cu efective schimbate, pe fondul continuării ploilor, în alertă de tip Cod Galben emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor valabilă până cel puțin în seara aceleiași zile, ora 24.00. Până acum, sunt cele mai mari pagube înregistrate de la fenomenele similare produse în 2014.

Inventarierea pagubelor la care s-a intervenit până duminică dimineață la ora 9.00:
• 14 localități au fost afectate cel mai sever: Râmnicu Vâlcea, Sălătrucel, Berislăvești, Băile Olănești, Stoenești, Călimănești, Păușești-Măglași, Vlădești, Drăgășani, Bunești, Prundeni, Bujoreni, Ocnele Mari, Golești
• 4 Persoane evacuate din autoturism rămas blocat în pasaj feroviar în Drăgășani.
• Șapte locuințe și o anexă a uneia dintre ele, inundate (5 Drăgășani, 1 Berislăvești și 1 Vlădești).
• 22 Beciuri/subsoluri inundate: 11 în Drăgășani, 1 Ocnele Mari, 3 Stoenești, 2 Sălătrucel, 4 Berislăvești, 1 Râmnicu Vâlcea.
• 91 Curți / grădini inundate: 2 în Berislăvești, 2 Bujoreni, 3 Bunești, 1 Crețeni, 37 Drăgășani, 3 Păușești Măglași, 10 Râmnicu Vâlcea, 1 Sălătrucel, 25 Stoenești, 1 Prundeni, 1 Vlădești, 1 Călimănești, 4 Ocnele Mari.
• Două obiective social economice inundate: Hotel Tisa (Băile Olănești), Clinica Incarmed Călimănești.
• Total forțe implicate – 94, total mijloace implicate – 54.

Brezoi-Ionești, sectorul cu afluenți ai Oltului cel mai afectat

Forțele ISU au beneficiat de sprijin din partea mai multor servicii din localitățile afectate. La data raportării, judetul Valcea se afla sub incidența avertizării meteorologice COD PORTOCALIU de fenomene hidrologice periculoase până la data de 04.06.2023, ora 14:00 și COD GALBEN de fenomene hidrologice periculoase până la data de 04.06.2023, ora 24:00, ce a avizat toți afluenții râului Olt, aferenți sectorului aval confluență cu râul Lotru și amonte Acumulării Ionești.
La ora raportării erau în desfășurare trei intervenții (la două anexe gospodărești și o magazie) în Dragășani, pe Str. Tudor Vladimirescu (Drăgășani) și una în Str. Câmpului din Râmnicu Vâlcea, unde s-au înregistrat și arbori căzuți.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sâmbătă, inundație de proporții și la Ocnele Mari

Ocnele Mari s-au confruntat ieri cu furia naturii dezlănțuite peste mai multe localități din județul Vâlcea. Precipitațiile abundente, căzute în timp scurt peste localitățile vâlcene au produs creșteri rapide ale debitului pe cursurile de apă din regiune.

Imaginile atașate sunt din Ocnele Mari și arată creșterea peste măsură a nivelului apei și câteva dintre distrugerile înregistrate imediat după potop. S-a intervenit cu forțe locale pe valea Pârâului Sărat și în câteva dintre punctele afectate grav de ploaie și de viitură. Pompierii militari au ajutat la evacuarea apei din patru gospodării afectate de inundație. Administrația Domeniului Public Ocnele Mari a continuat, până târziu în noapte, cu înlăturarea copacilor căzuți pe carosabil.

Politica