duminică, iulie 21, 2024

Ultima ora

Sport

,,Călușul Românesc” aduce peste 2000 de copiii la Slatina, inclusiv din Germania

Ediția de anul acesta a festivalului ,,Călușul Românesc” va aduce la Slatina peste 2000 de copii, o parte dintre ei venind chiar din Germania.

Astfel, în perioada 14 – 18 iunie, va avea loc la Slatina a XXIII-a a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”. Dacă la prima ediție au fost în concurs doar 250 de participanți, anul acesta numărul lor a ajuns la 2.000.

Potrivit evenimentdeolt, la festival vor fi prezente zeci de formații din Olt care vor urca pe scena amenajată în Parcul Tineretului, dar și alte zeci din mai multe județe ale țării, iar ca o premieră la concurs este invitat anul acesta un ansamblu folcloric din Germania.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Vor fi 2.000 de participanţi la ‘Călușul Românesc’. Vom avea invitaţi din Botoşani, Suceava, Sibiu, Timiş, Tulcea, Brăila, Călăraşi, Argeş, bineînţeles cu formaţiile de căluşari ale lor, Hunedoara şi formaţiile de căluşeri şi, în premieră pentru judeţul nostru, avem un ansamblu folcloric din Germania. Copiii vor sosi miercuri seara şi vor pleca duminică dimineaţa. Păstrăm tradiţia la Slatina, de a invita în fiecare an câte o formaţie din străinătate, şi pentru colegii de la Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, şi pentru noi şi colegii mei instructori, să vedem pe viu ce similitudini ar fi între căluşul românesc şi jocurile pe care ni le prezintă invitaţii noştri din străinătate”, a spus, potrivit sursei citate, profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, principalul organizator al evenimentului cultural artistic.

Ca și în ultimii ani, organizatorii au pregătit un tablou coregrafic care va uimi întregul public din Parcul Tineretului, titlul acestuia fiind „Nu e român ca olteanul”. Cât despre program, acesta va fi asemănător cu cel din anii anteriori.

„Ştim, căluşul are o răspândire europeană, el fiind un dans tracic, există în zonă ocupată de traci anumite dansuri care au asemănări cu căluşul. Programul de la Slatina este acelaşi, vizite şi demonstraţii la Inspectoratul Şcolar Județean Olt, la Primăria Slatina şi la Consiliul Judeţean Olt, pe 15 iunie, de la ora 18:00, vom avea parada portului popular, pe traseul Magazinul Oltul, până în Parcul Tineretului, unde vom face o festivitate oficială de deschidere şi vom prezenta acel tablou coregrafic ‘Nu e român ca olteanul’. De asemenea, vineri vom continua concursul, sâmbătă seara va fi Gala Laureaţilor, iar sâmbătă slătinenii vor fi încântaţi și cu un spectacol oferit de soliștii și dansatorii Ansamblului Profesionist ‘Doina Oltului’, atât pentru locuitorii din municipiul Slatina, dar şi pentru copiii participanţi, un spectacol demonstrativ, prin care copiii vor vedea ce înseamnă arta profesionistă făcută de membrii acestui ansamblu”, a adăugat Brăileanu, potrivit sursei.

Finanţarea acestei manifestări este asigurată de Primăria municipiului Slatina şi este de 80.000 lei, și de Inspectoratul Şcolar Județean, prin Ministerul Educaţiei, 25.000 lei. În baza parteneriatului pe care Palatul Copiilor Slatina îl are cu Centrul Județean de Cultură şi Artă Olt, această instituție culturală din urmă asigură trofeele în valoare de 2.500 lei şi, bineînţeles, sprijinul logistic şi tehnic, respectiv scenă și sunet.

Politica