vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Două noi terminale, inaugurate la Aeroportul Internațional Craiova

Luni, la Aeroportul Internațional Craiova au fost inaugurate două corpuri de clădiri noi. Este vorba despre terminalul de sosiri în partea de est a terminalului existent, dar și terminalul plecări în partea de vest a terminalului existent. Extinderea corpului plecări va prelua zona de checkin, fiind deschise 8 ghișee noi și va avea ca funcțiune principală zona de checkin și secundar birouri, la etaj. Extinderea corpului sosiri va prelua o parte din procesul de control pașapoarte, sosiri și preluare bagaje și va avea ca funcțiune principală zona de preluare bagaje și birouri, la etaj.

Managerul Aeroportului Internațional Craiova, Sorin Manda, a vorbit despre inaugurarea de luni, dar a amintit și motivul pentru care lucrările au durat mai mult decât era preconizat și anume, vechiul constructor.

”Suntem într-un moment foarte important pentru Aeroport. Inaugurarea celor două noi terminale. Terminalul de plecări și terminalul de sosiri. Traficul de pasageri a crescut foarte mult și eram în imposibilitatea de a putea procesa numărul mare de pasageri. Este o investiție a Consiliului Județean, o investiție de aproximativ 8 milioane de euro. Ea a fost gândită mai de mult dar, din păcate, am avut parte de un constructor neserios. Lucrarea ar fi trebuit să dureze 20 de luni și nu ne așteptam să dureze atât de mult. Țin să mulțumesc celor peste un milion și jumătate de pasageri care ne-au trecut pragul de la începerea lucrărilor și au fost puși în situația în care experiența de zbor de la Craiova nu a fost mereu una plăcută. La acest moment, toate investițiile care vizează Aeroportul însumează peste 150 de milioane de euro. Vom face din Aeroportul din Craiova unul dintre cele mai mari poluri de dezvoltare al regiunii”, a spus Sorin Manda, managerul Aeroportului Internațional Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prezent la inaugurare, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile a vorbit la rândul său despre investiție și a menționat că odată cu inaugurarea, aeroportul va putea procesa aproximativ 600 de pasageri simultan.

“Suntem în momentul în care o lucrare ce a început acum ceva timp are o finalitate. Vorbim de extinderea Aeroportului Craiova, cele două terminale, sosiri și plecări. La momentul în care am demarat investiția am avut o creștere exponențială de călători și, evident aeroportul a devenit neîncăpător. Am dorit să extindem cu câte 1000 de metrii pătrați atât zona de plecări, cât și zona de sosiri pentru a putea procesa un număr mai mare de pasageri. Avem astfel o capacitate de aproximativ 600 de pasageri care pot fi procesați simultan”, a spus președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Primarul orașului, Olguța Vasilescu a fost, de asemenea, prezent la eveniment. Edilul a subliniat nevoia pe care urba o avea în privința investiției la aeroport. Primarul a explicat cum Aeroportul Internațional Craiova are impact inclusiv în Serbia sau Bulgaria.

“Pentru un oraș așa cum este Craiova, pentru dezvoltarea lui este vitală existența unui aeroport și iată că acest aeroport începe să arate ca un aeroport internațional, prin această investiție de 8 milioane de euro, dar și prin restul investițiilor care sunt în derulare la ora actuală. Așteptăm un trafic mai mare de pasageri în Craiova. Atât concetățeni, dar vrem să devenim și un adevărat hub pentru tot ceea ce înseamnă Bulgaria sau Serbia. Profit de ocazie să anunț că pese două săptămâni, va fi un mare show aviatic pe Aeroportul Craiova. Este vorba despre 50 de piloți, 40 de aeronave civile și militare”, a spus primarul orașului Craiova, Olguța Vasilescu.

Bogdan Pășcuț, secretarul de stat la Ministerul Fondurilor Europene s-a aflat de asemenea la inaugurarea celor două terminale. Oficialul ministerului a dezvăluit informații referitoare la cele trei porți de îmbarcare pe care aeroportul le va deține.

”Evenimentul este despre noi, despre olteni, despre modernizarea acestei porți către lume. Chiar dacă din anul 2019 se contura necesitatea extinderii acestui terminal, studiile au arătat că n-o să fie suficientă această extindere, colegii au decis depunerea unui nou proiect finanțat. În acest moment se desfășoară lucrările acolo. O noutate este că un aeroport regional ca cel din Craiova va avea 3 porți de îmbarcare, porți ce vor permite îmbarcarea și debarcarea pasagerilor direct de la aeronavă. Acesta va fi un plus, atât în confortul, cât și în securitatea pasagerilor”, a spus Bogdan Pășcuț, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene.

Potrivit reprezentanților aeroportului, valoarea contractului este de 27.443.137,47 LEI fără TVA, și a fost finanțată în totalitate de către Consiliul Județean Dolj. Ambele corpuri sunt inaugurate în contextul în care aviația civilă a revenit și chiar a depășit anul de referință 2019, Aeroportul Internațional Craiova înregistrând deja o creștere a numărului de pasageri față de anii precedenți. Aceste extinderi au menirea de a fluidiza traficul de pasageri, în special în sezonul estival care se anunță unul aglomerat, pe lângă cele 10 destinații regulate operate de compania WIZZ AIR urmând să înceapă cu luna iunie și charterele turistice către principalele destinații de vacanță: Antalya, Monastir, Creta și Rhodos.

Politica