joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. Bărbat decedat din cauza gripei 

Un bărbat de71 ani, a decedat, duminică, din cauza virusului gripal de tip A, nesubtipat. Bărbatul avea condiții medicale preexistente și era nevaccinat antigripal, au anunțat reprezentanții DSP Olt.

Este al cincilea deces cauzat de virusul gripal, în județ.

Potrivit DSP Olt, în săptămâna 13- 19 martie 2023, la nivelul județului, s-au înregistrat 703 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 38 internări, 409 cazuri de pneumonii, cu 42 internări și 7 cazuri de gripă:

Policlinica Buna Vestire Craiova

– 6 persoane de sex feminin + 1 persoană de sex masculin – 6 mediul urban + 1 mediul rural;

– pacienți cu vârste cuprinse între 0- 72 ani ( 0-1 an= 0 cazuri, 2- 4 ani =3 cazuri, 5- 14 ani= 0 cazuri, 15- 49 ani= 1 caz, 50- 64 ani= 2 cazuri, peste 65 ani= 1 caz ), care s-au prezentat în serviciile specializate ale S.J U. Slatina, Comp. de Primiri Urgente din cadrul S. M. Caracal, cu simptomatologie compatibilă cu gripa.

Acestora li s-au recoltat câte un test pentru determinarea virusurilor gripale.

Astfel, 4 probe au fost confirmate pentru virusul gripal tip A prin teste rapide antigenice, 2 probe confirmate pentru virusul gripal tip B și 1 caz confirmat pentru virusul gripal tip A subtip H1).

– 4 cazuri internate și 3 cazuri în care pacientii sunt izolați la domiciliu cu prescripție medicală emisă de specialist.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripa, D.S.P. Olt recomandă:

  • evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave;
  • folosirea batistei de unică utilizare;
  • respectarea unui regim sănătos de viață- alimentație bogată în legume și fructe;
  • evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor;
  • adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului;
  • menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate;
  • omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade C);
  • evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/ simptome compatibile cu gripa;
  • cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.

Politica