joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un pescar a găsit un piranha în Crişul Repede

Garda de Mediu Bihor a declanşat o anchetă după ce un pescar a găsit un piranha în Crişul Repede, în Oradea. Peştele era mort, însă comisarii de mediu se tem că cineva ar fi putut arunca vreunul în pârâul termal care curge în municipiu, unde peștii ar fi avut condiţii de supravieţuire.

Peştele, un Piranha cu burtă roşie, a fost găsit miercuri, în apropiere de Podul Centenarului, din Oradea, de către un ecologist orădean, pescar împătimit, care ieşise să cureţe malul Crişului Repede.

Peştele era mort, cel mai probabil pentru că temperatura apei a coborât sub 10 grade, iar piranhia sunt răpitori de apă dulce care vieţuiesc în apele calde din America de Sud. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Sper să fi fost un accident. Peştele a fost aruncat, recent, în Criş, probabil de un colecţionar de peşti exotici. Vom încerca să găsim persoana, pentru că această specie este un pericol pentru ecosistemul indigen, iar amenda pentru astfel fapte este între 7.500 lei şi 15.000 lei”, a declarat, pentru adevarul.ro, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu. 

Potrivit sursei citate, începând de vineri, comisarii Gărzii de Mediu Bihor şi reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor vor face o verificare pe cursul pârâului termal Peţa, în Oradea, unde se găsesc mai multe specii protejate prin lege.

„Vom verifica să nu cumva să fi fost aruncaţi şi în Peţa, căci aici ar avea condiţii de supravieţuire şi, fiind răpitori, ar face ravagii printre speciile indigene”, a spus Şerbănescu. 

Nu este pentru prima oară când răpitori exotici sunt găsiţi în ape din România. În 2019, un pescar a găsit în Dunăre un peşte Pacu, înrudit cu Piranhia, peşti din aceeaşi specie fiind prinşi şi de pescarii din Maramureş în barajul Firiza, din Baia Mare. 

Romulus Şimon, inginer silvic, a declarat, atunci, pentru Adevărul, că aceşti peşti exotici au fost aruncaţi în apă, cel mai probabil, de un pasionat de acvaristică şi nu au cum să supravieţuiască pe termen lung.

„Pacu este erbivor şi are dinţi, dar nu este piranha. Se aseamănă, sunt din aceeaşi familie. În mod natural, în libertate, creşte până la un metru jumătate, dar le trebuie o temperatură a apei de 25-28 grade. În fiecare iarnă, barajul îngheaţă la suprafaţă, iar la fund are 1-2 grade, maximum 5 grade. Nu ajunge la 10-12 grade”, a spus inginer silvic. 

Foto: facebook/Catalin Prichici

Politica