vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ce nu trebuie să îți lipsească din casă în caz de BLACKOUT! Raed Arafat: „Este obligatoriu!”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, consideră că este foarte puţin probabil ca România să intre într-un black-out, așa cum s-a întâmplat în Republica Moldova, însă spune că spitalele şi alte instituţii esenţiale trebuie să aibă generatoare care să intre în funcţiune imediat ce se întrerupe alimentarea cu energie electrică.

Potrivit acestuia, „este obligatoriu” ca aceste echipamente să fie verificate, testate, funcţionale, astfel încât să poată intra imediat în funcțiune într-o astfel de situație.

„La nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit în vestul ţării pentru câteva zile (…).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră”, a afirmat şeful DSU.

Raed Arafat a mai spus că orice benzinărie trebuie să aibă un generator și că a discutat inclusiv cu ministerele de resort că va trebui, într-o formă sau alta, să fie obligatoriu chiar la autorizare ca o benzinărie să aiba o sursă de energie de rezervă pentru că la benzinărie alimentezi şi maşinile de pompieri, şi ambulanţele, şi maşinile de poliţie, şi maşinile personale. „Şi atunci, nu e normal ca o benzinărie să rămână fară curent şi să spună nu pot să alimentez nicio maşină”.

El a vorbit și despre obiectele de necesitate pe care românii ar trebui să le aibă în casă pentru orice situație de urgență.

„Din păcate, pentru primele trei zile, soluții magice nu sunt. Soluțiile sunt să ai cu ce să te încălzești, chiar cu ce să te învelești până se rezolvă problema, până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare.

Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă. Lumânările sunt periculoase pentru că pot produce incendii, însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există şi poate că e bine să ai aşa ceva în casa de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu.

Bineînţeles, la asta se adaugă tot ce recomandăm pe site-ul ”Fii pregătit” în caz de diferite categorii de urgenţă pentru cele trei zile. Să ai suficientă mâncare neperisabilă, să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin, să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic.

Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

Pentru a doua oară în puțin peste o săptămână, Republica Moldova a trecut printr-un nou blackout, scrie hotnews.ro Miercuri, țara s-a confruntat cu pene masive de curent, atât în Chișinău, cât și mai multe raioane, din cauza unui nou val de bombardamente rusești asupra infrastructurii critice a Ucrainei.

Politica