miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rusia ar putea fi exclusă din G20

Statele Unite și aliații occidentali iau în considerare excluderea Rusiei din G20, grupul celor mai dezvoltate economii ale lumii, scrie Reuters.

Polonia a sugerat marți că ar putea lua locul Rusiei în grupul economiilor dezvoltate, propunere care a primit un „răspuns pozitiv” din partea SUA, mai menționează agenția de presă.

G20 este grupul celor mai dezvoltate economii ale lumii și are ca scop coordonarea acțiunilor în chestiuni care afectează economia globală, inclusiv schimbări climatice și dezvoltare, scrie digi24.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

O astfel de mișcare s-ar adăuga sancțiunilor deja impuse Rusiei. Dar, pe de altă parte, se va lovi probabil de veto-ul unor membri importanți ai grupului – China, India, Arabia Saudită, potrivit analizelor.

Drept urmare, unii analiști anticipează că țările G7 vor boicota întrunirile G20 din acest an – lucru asupra căruia Indonezia, care actualmente deține președinția G20, ar fi fost avertizată. Jakarta a refuzat să facă comentarii pe această temă, mai scrie Reuters.

Întrebat despre această problemă, Jake Sullivan, consilierul pe securitate națională al Statelor Unite, a declarat: „Cred că nu poate fi vorba ca Rusia să poată lua parte în instituțiile internaționale și în comunitatea internațională ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”.

Rusia a făcut parte și din G7, care a fost extins la G8 în anii 2000, pentru a primi și Moscova, într-o perioadă în care relațiile erau mai bune. Rusia a fost însă exclusă din G8 după anexarea Crimeei în 2014.

Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin intenționează să participe la summit-ul care va avea loc în Indonezia, în acest an, a declarat miercuri ambasadorul rus la Jakarta, potrivit Reuters.

„Nu numai G20, dar multe organizații încearcă să excludă Rusia… reacția Occidentului este absolut disproporționată”, a spus ambasadoarea Liudmila Vorobieva într-o conferință de presă.

Foto:  Reuters

Politica