vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dezinfecţie sistată la Craiova. Vinovatul-DSP Dolj

Dezinfecţia în scările de bloc din Craiova a fost sistată după ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a interzis folosirea unui produs pentru care în urmă cu câteva zile dăduse undă verde. A şi amendat Salubritatea pentru folosirea lui.

Este vorba despre produsul biocid Aldezin, produs comercializat și utilizat, sub alte denumiri, și în țări din Uniunea Europeană, dar şi în alte oraşe din ţară, inclusiv în Bucureşti, conform reprezentanţilor societăţii de salubritate din Craiova.

„Activitatea de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova, demarată în data de 31.03.2020 la solicitarea Primăriei Municipiului Craiova, a fost suspendată după ce inspectorul-șef din cadrul Serviciului Control al Direcției de Sănătate Publică Dolj a interzis folosirea produsului biocid Aldezin, utilizat de SC Salubritate Craiova SRL în procesul de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiul Craiova și, în 03.04.2020, a sancționat contravențional operatorul cu o amendă între 5000-10.000 lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare și ariei de aplicare a substanței, expuse în avizul emis de Comisia Națională pentru Produse Biocide. Precizăm faptul că, anterior demarării procesului de dezinfecție a spațiilor comune din condominii, SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator autorizat pentru prestarea serviciului de dezinfecție în municipiul Craiova, a solicitat în scris acordul Direcției de Sănătate Publică Dolj pentru utilizarea acestui produs, acord pe care l-a primit în data de 25.03.2020 prin adresa cu numărul 5649/25.03.2020. De altfel, în baza acestui răspuns, operatorul a procedat la achiziția produsului, singurul disponibil identificat pe piață.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prin urmare, SC Salubritate Craiova SRL a fost sancționată contravențional în data de 3 aprilie 2020 de către aceeași instituție care și-a dat acordul pentru utilizarea produsului în data de 25 martie 2020”, au transmis reprezentanţii societăţii de salubritate.

Potrivit acestora, până la suspendarea activității, echipajele societății au efectuat dezinfecția într-un număr de aproape 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, situate în zona centrală și în cartierul Craiovița Nouă. În cazul unor asociații din Craiovița Nouă, dezinfecția avusese deja loc și fusese executată de către operatori privați care au folosit produsul Aldezin.

„Menționăm că Aldezin, biocid cu efect bactericid, fungicid și virulicid, cu aviz valabil până în anul 2024, a fost utilizat în această perioadă pentru dezinfecția scărilor de bloc în mai multe unități administrativ-teritoriale din țară, printre care se numără București (în sectorul 2). Aldezin este un produs comercializat și utilizat, sub alte denumiri, și în țări din Uniunea Europeană.

Având în vedere dificultățile întâmpinate în achiziția de dezinfectanți autorizați conformi, pe fondul lipsei stocurilor la toți furnizorii contactați, SC Salubritate Craiova SRL nu poate estima în prezent data la care poate fi reluată operațiunea de dezinfecție a scărilor de bloc din municipiu.

Ne cerem scuze pentru această situație însă asigurăm cetățenii municipiului că depunem toate eforturile pentru găsirea unor soluții care să asigure îndeplinirea obligațiilor instituite prin Ordonanța Militară nr. 4/29.03.2020 într-un timp cât mai scurt”, transmite Salubritatea.

Politica