vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mai mulţi bani pentru medicii de familie

CAS Olt a anunţat o serie de modificări privind normele de aplicare ale Contractului-cadru. Acestea se aplică începând de ieri, 1 iulie. Medicii de famile au obţinut o creştere a valorii punctului „per capita” şi pe serviciu şi vor încasa bani mai mulţi de la CAS Olt. Important este şi că pacienţii nu mai sunt puşi pe drumuri, iar biletele de trimitere către medicii specialişti vor avea o valabilitate de trei luni.

Veşti bune pentru medicii de familie care vor încasa o valoare mai mare a punctului „per capita” şi per serviciu. CAS Olt anunţă că valoarea va creşte la 7,8 lei.
„Începând de astăzi, au loc modificări la nivelul asistenţei medicale primare. Valorile minim garantate ale punctului «per capita» și pe serviciu au fost majorate, având în vedere sumele aprobate pentru segmentul de asistență medicală primară prin Legea nr. 50/2019. Astfel, valoarea minimă garantată a punctului «per capita», unică pe ţară, este de 5,8 lei, valabilă pentru anul 2018. Începând cu semestrul al doilea al anului 2019, valoarea minimă garantată a punctului «per capita», unică pe ţară, este de 7,8 lei. Începând cu semestrul II al anului 2019, valoarea minimă garantată a punctului pe serviciu medical, unică pe ţară, este de 3,5 lei, crescând de la 2,8 lei”, se arată într-un comunicat al CAS Olt.
Important este şi că pacienţii nu mai sunt puşi pe drumuri, iar biletele de trimitere către medicii specialişti şi către clinicile de îngrijiri paliative vor avea o valabilitate de trei luni.
„Pentru toate bolile cronice, biletele de trimitere pentru specialitățile clinice și pentru îngrijiri paliative au acum o valabilitate de până la 90 de zile calendaristice, pentru creşterea accesului asiguraţilor la servicii medicale paraclinice. Dacă în perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice un asigurat se internează în spital fără ca investigaţiile recomandate să fie efectuate anterior internării, biletul de trimitere îşi pierde valabilitatea, cu excepţia biletelor de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice de înaltă performanţă, dacă acestea nu au fost efectuate în timpul spitalizării. În prezent este necesară reconfirmarea pe biletul de trimitere a necesităţii efectuării acestor investigaţii de către medicul care a făcut trimiterea. Această măsura are ca scop reducerea birocraţiei la nivelul asiguraţilor”, mai spun cei de la CAS Olt.
O altă modificare importantă îi vizează pe asiguraţii care au nevoie de îngrijiri medicale la domiciliu, dar şi îngrijiri paliative la domiciliu. Astfel, de la 1 iulie, se majorează numărul de zile de îngrijiri la domiciliu de care poate beneficia un asigurat, respectiv de la 90 de zile la 180 de zile, adică 90 de zile îngrijiri medicale la domiciliu şi 90 de zile de îngrijiri paliative la domiciliu, în ultimele 11 luni.

Politica