vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Premierul Dăncilă: „Investiția în educație este investiția în viitor”

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a participat, luni, alături de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, reprezentanți ai mediului academic, dar şi economic, şi la festivitatea de deschidere a noului an universitar organizată la Universitatea din Craiova.

„Mă bucur să fiu astăzi la Craiova, unul dintre cele mai importante centre universitare ale României, parte a comunității academice europene și internaționale. Universitatea din Bănie se poate mândri cu modul în care și-a format absolvenții. Nu o spun numai eu, o dovedește faptul că în importante domenii ale vieții sociale sunt oameni formați în această universitate. O dovedesc parteneriatele și relațiile de colaborare pe care le aveți cu specialiști din universități de prestigiu din întreaga lume. Onorată asistență, am dorit să fiu astăzi în mijlocul studenților și profesorilor pentru a transmite un mesaj foarte clar. Investiția în educație este investiția în viitor. Obiectivul nostru este să dezvoltăm învățământul superior modern ca o componentă integrată în spațiul european al învățământului universitar. Strâns legate de domeniul educației sunt cercetarea, dezvoltarea și inovarea, fără de care nu se poate asigura o creștere economică inteligentă și durabilă care să facă față actualelor provocări europene și internaționale. Guvernul României se alătură tendinței europene de a susține prin facilități fiscale acest sector, atât din perspectiva scutirilor la plata taxei impozitului pe profit, acordat investițiilor în cercetare, dezvoltare și inovare, cât și a susținerii acestora prin aplicarea unor scheme de ajutor de stat aflate în lucru în acest moment. (…) Universitatea din Craiova este un exemplu prin programele de succes pe care le-a dezvoltat în ultimii ani în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării, precum și prin proiectele realizate sau în curs de realizare, finanțate cu fonduri europene și naționale. Vă felicit pentru varietatea programelor de studii, care răspund cerințelor pieței muncii și care oferă absolvenților o bună dezvoltare a competențelor necesare pentru ocuparea locurilor de muncă bine-venite”, le-a transmis celor prezenţi premierul Viorica Dăncilă.
La rândul său, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, absolventă a Universităţii din Craiova, a apreciat parteneriatele instituţiei cu mediul de afaceri.

„În fiecare an, când vin aici, am emoții pentru că am fost absolventa acestei universități și mă bucur că, de la an la an, atât prestigiul cât și valoarea acestei universități crește. Pot să constat că universitatea este deschisă pentru parteneriatele cu mediul de afaceri. Mă bucur să constat faptul că ați fost printre primele universități din România care v-ați corelat oferta educațională cu piața muncii și în prezent lucrăm la un studiu, Ministerul Muncii împreună cu Ministerul Educației, la solicitarea Consiliului Național al Rectorilor, prin care încercăm să descoperim meseriile viitorului, astfel încât să punem la dispoziția tuturor universităților și să știm că generațiile care încep acum de fapt în câțiva ani vor avea căutare pe piața muncii. În același timp aș vrea să vă asigur că și guvernarea a fost orientată în ultimii ani către prioritățile naționale, către sănătate și educație, astfel încât au crescut salariile cadrelor didactice și vor crește de la an la an, de asemenea au fost dublate bursele studențești, a fost asigurat gratuit transportul pe CFR pentru studenți, a apărut legea internshipului pe care văd că o folosiți din plin și bineînțeles că toate lucrurile acestea nu se vor opri aici”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
Rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Spînu, a menţionat proiectele în care instituţia este implicată: „În acest moment la Universitatea din Craiova avem în derulare 32 de proiecte cu un buget total de peste 25 de milioane de euro. Beneficiarii acestor proiecte sunt 1.550 de studenți și 1.720 de elevi. De asemenea Universitatea din Craiova s-a implicat în dezvoltarea spiritului antreprenorial.
Avem în acest moment două proiecte câștigate cu finanțare de la Uniunea Europeană prin care vom înființa peste 70 de noi companii. Pe lângă aceste proiecte mai avem în derulare încă 22 de proiecte care se găsesc în diferite stadii de evaluare. Bugetul total al acestor proiecte este de 65 de milioane de euro. Sunt 1.850 de studenți, 67 de doctoranzi și 30 de postdoctoranzi care vor fi implicați în aceste proiecte și un lucru extrem de important, 59,19 % din bugetul total al acestor proiecte va fi destinat dezvoltării infrastructurii educaționale adică readministrarea librăriilor. De asemenea, Universitatea din Craiova are în programul său și transferuri de cunoaștere către beneficiari, agenți economici sau autorități publice.
Pentru a inova util și a răspunde astfel solicitărilor comunității în care trăim, am înființat, am creat Centrul de Cercetare Dezvoltare Inovare și Excelență care poartă numele de INCESA. În doar trei ani de la înființare, acest centru a încheiat contracte naționale, internaționale în valoare de 10 milioane de euro. Tot prin INCESA Universitatea din Craiova pune la dispoziția studenților săi internshipuri la diversele companii partenere astfel încât peste 1.000 de studenți participă în fiecare săptămână la asemenea activități. Universitatea din Craiova se mândrește și cu o reușită unică în peisajul antreprenorial și social printr-un ONG pe care l-am înființat, Asociația pentru Educație Sud-Vest Oltenia”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vicepreşedintele Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea, a menţionat programele pentru tineri derulate de instituţia pe care o reprezintă: „Este o onoare să mă adresez dumneavoastră, atât în calitate de viceguvernator al Băncii Naționale, dar și de profesor de economie. Banca Națională apără stabilitatea prețurilor, stabilitatea financiară și stabilitatea cursului de schimb. BNR elaborează și achită politica monetară, autorizează, reglementează și supraveghează instituțiile de credit. Promovează și monitorizează buna funcționare a sistemelor de preț, emite bancnote și monede și administrează rezerve internaționale. Multe alte informații sunt disponibile pe site-ul nostru bnro.ro, pe care veți găsi de mâine și lansarea a două noi concursuri de recrutare pentru tinerii absolvenți de facultate, programul Tinerii Specialiști, respectiv pentru românii care lucrează în sectorul financiar în străinătate și doresc să se întoarcă în țară. Vă invit să consultați aceste materiale, să vă documentați în permanență, să aplicați pentru programele noastre și să vă formați o bază educațională solidă pentru că doar aceasta vă poate asigura succesul într-o societate care îmbrățișează valorile europene”.
Academicianul Ioan Dumitrache, secretarul general al Academiei Române, a afirmat la rândul său: „Apreciez dinamica deosebită a acestei Universităţi, atât în ceea ce priveşte numărul de studenţi dar, în special, în ceea ce priveşte activitatea ştiinţifică, activitatea educativă şi rolul deosebit pe care această Universitate îl joacă în România. Se află printre universităţile cele mai importante ale României, contribuie din plin la formarea noii generaţii de intelectuali şi are un rol cheie în Oltenia prin poate cea mai bună Universitate din această zonă cu rezultate recunoscute la nivel naţional şi internaţional”.

Politica