duminică, iulie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Expoziția Costumul popular mehedinţean, între tradiție şi modernitate, la Muzeul Olteniei, Casa Băniei, de Zilele Municipiului Craiova 2018

Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova organizează cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, în parteneriat cu Consiliul Local Municipal și Primăria Municipiului Craiova, și, în colaborare cu Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu-Severin, cu prilejul evenimentului Zilele Municipiului Craiova, expoziția temporară, Costumul popular mehedinţean, între tradiţie şi modernitate.
Expoziția, ce va fi deschisă publicului spre vizitare în perioada 1-25 iunie 2018, este organizată de către dr. Roxana Deca și Anișoara Bălan (muzeografi ai Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei) și prof. Florentina Pleniceanu, şef Secţie Etnografie şi Artă populară (Muzeul Regiunii Porților de Fier), și va cuprinde în discursul său expozițional 17 costume de sărbătoare tradiționale mehedințene, piese extrem de valoroase din colecţia particulară aparținând domnului Ion Dumitraşcu.
Proiectul expozițional ce se va derula la Craiova, la Casa Băniei, s-a născut din necesitatea identificării și promovării colecțiilor particulare de repere etnografice oltenești, valorificând un schimb cultural remarcabil între Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin și Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, ce va fi girat științific de invitați speciali precum, dr. Doina Ișfănoni, membru al Comisiei pentru salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și doamna Georgeta Onoiu, șef secție Tezaurizare, Muzeul Național al Satului  Dimitrie Gusti, București.
Expunerea unor costume din colecția Ion Dumitrașcu este de natură a defini cultural zona de nord a judeţului Mehedinţi, atât din punct de vedere al folclorului, Ion Dumitrașcu fiind un cunoscut artist popular, cât și a valorii documentare a colecției, rigoarea întocmirii acesteia, seriozitatea colecționarului ce a reușit să achiziționeze piese vestimentare tradiționale remarcabile.
Originar din satul Ludu, comuna Ponoarele, Ion Dumitrașcu este azi un foarte bun colaborator și prieten al Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin, deținând o impresionantă colecție de costume populare din Plaiul Cloșani, peste 300 de ansambluri vestimentare, cele mai multe fiind costume ale mamei și soției sale, Angelica Dumitrașcu.
Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 1 iunie, la Casa Băniei, str. Matei Basarab nr. 16, la ora 11.30, accesul publicului, în această zi, fiind gratuit.

Politica