sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a participat la cea de-a 42-a ediție a Congresului Internațional al Academiei Româno – Americane de Științe și Arte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a participat în intervalul 23-26 mai 2018 la cea de-a 42-a ediție a Congresului Internațional al Academiei Româno – Americane de Științe și Arte (ARA), care s-a desfășurat la Cluj-Napoca.
În prima zi a congresului, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a vernisat expoziția de afișe dedicată inaugurării „Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”. După deschiderea oficială a lucrărilor congresului, invitații și participanții au putut admira afișele reprezentând impresionanta donație făcuta de academicianul Basarab Nicolescu. Acest fond, care conține documente, lucrări bibliofile cu dedicații și autografe ale unor importanți oameni de cultură din exil, reprezintă nucleul viitorului Muzeu al Cărții și Exilului Românesc.
În cea de-a doua zi a congresului s-a desfășurat masa rotundă organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, intitulată „Exilul românesc la confluența dintre trecut și viitor: de la un tezaur documentar la o viziune muzeografică”. La această masă rotundă, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, a prezentat viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc și file inedite din corespondența purtată de Horia Vintilă și Mircea Eliade, iar bibliotecarii participanți la congres au susținut prezentări ale operelor personalităților române plecate in exil: Cătălin Belu- „Prin biblioteca exilului spre muzeul exilului: etape parcurse și perspective”, Adela Calotă- „Finele unui proces? Exegeza lui Basarab Nicolescu asupra cazului Galileo Galilei”, Cristian Isvoranu- „Corneliu Șerban Popa – artistul care a însuflețit sticla”, Alina Pencea- „Victor Roman: o poveste a exilului în imagini și cuvinte”, Ramona Popescu- „Viziuni sculpturale din exil: Constantin Brâncuși” și Cristina Stancu- „Benjamin Fondane: destinul unui poet în exil”.
„Ne-a onorat invitația primită din partea Academiei Româno- Americane de Științe și Arte. Am putut prezenta proiectele noastre unor importante personalități din țară și din diasporă, iar cel mai important dintre proiecte, viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc a stârnit un interes deosebit. Invitații care au participat la masa rotundă organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” ne-au adresat numeroase întrebări și ne-au felicitat pentru inițiativa înființării unui muzeu al exilului, unic în țară. Am fost timp de patru zile alături de ilustre personalități, al căror interes pentru proiectele noastre ne-a onorat. Îi mulțumim în mod special doamnei prof. univ. dr. Ruxandra Vidu, președinte al Academiei Americane de Științe și Arte, care ne-a invitat la cea de-a 42-a ediție a congresului ARA.”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman.”
Pe durata celor patru zile, reprezentanții Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” au participat la conferințe plenare, pe secțiuni, și au luat parte la dezbateri pe teme din domeniul tehnologiei, al artelor și al științei.
Academia Româno-Americană a fost înființată în anul 1975, în California, de un grup de intelectuali români stabiliți în Statele Unite ale Americii. În fiecare an, ARA organizează un congres care le oferă prilejul intelectualilor să își prezinte ideile și realizările în domenii diverse, de o importanță deosebită.
Ediția din acest an s-a desfășurat sub titulatura „ARA la Centenarul Marii Uniri” și a fost găzduită de prestigioasa Universitate Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Biroul de Presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

Politica