vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Proces amânat pentru rețeaua de braconieri protejată de un polițist de frontieră doljean

Magistraţii Tribunalului Dolj au hotărât, luni, să amâne pentru 13 februarie a.c. procesul rețelei de braconieri protejate de polițiști de frontieră doljeni. Cei nouă inculpați din dosar sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat, luare de mită și braconaj. Gruparea a fost destructurată în urmă cu mai bine de un an, mai exact în octombrie 2016, pe parcursul cercetărilor anchetatorii stabilind că trei polițiști de frontieră erau implicați în diverse activități care au dus la sprijinirea braconierilor. Singurul menținut sub control judiciar este Aurel Iovan, cel care îi proteja direct pe braconieri.

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, la ultimul termen, de luni, 15 ianuarie a.c., să amâne pentru 13 februarie a.c. procesul grupării de braconieri doljeni sprijiniți de un polițist de frontieră doljean, însă cu ajutorul altor doi colegi, pentru audierea, în continuare, a martorilor din rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Până atunci, pe 29 ianuarie este programată verificarea măsurilor preventive, în acest moment doar polițistul de frontieră Aurel Iovan fiind sub control judiciar, după ce, luna trecută, ceilalți inculpați au scăpat de această măsură.

Reamintim că, în urmă cu un an, în ianuarie 2017, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au anunţat trimiterea în judecată în acest dosar instrumentat sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a trei poliţişti din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Calafat, dar şi a altor şase doljeni, acuzaţi de braconaj, dare de mită, fals în înscrisuri sau divulgarea secretelor de serviciu şi constituire de grup infracţional organizat. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările în acest dosar în octombrie 2016, când au destructurat gruparea de braconieri coordonată de agentul de poliţie de frontieră Aurel Iovan din cadrul SPF Calafat – Sectorul Poliţie de Frontieră Bistreţ. Anchetatorii au reţinut că, în perioada iunie – octombrie 2016, inculpaţii Florin Şarlă, Alexandru Ozunu, Cosmin Bărbulescu şi Nicolae Balaci „s-au deplasat în zona Bistreţ, judeţul Dolj, unde, pe timpul nopţii, au braconat prin împuşcare mistreţi şi iepuri, acest lucru întâmplându-se pe timpul executării serviciului de către agentul de poliţie Iovan Aurel, care avea în competenţă zona respectivă. Agentul de poliţie le facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după ce aceştia împuşcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranţă a zonei, pentru aceste facilităţi Iovan Aurel primind ulterior foloase necuvenite, respectiv vânat braconat“.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urma cercetărilor s-a stabilit că agentul Aurel Iovan a primit de la braconieri vânat în valoare de aproximativ 2.500 de euro. În urma extinderii cercetărilor, procurorii au pus sub acuzare încă doi poliţişti de frontieră de la Bistreţ, dar şi alţi doi inculpaţi. Este vorba de agenţii de poliţie Cătălin Grecu şi Sorin Andrei, dar şi de Florin Tătoiu şi Gigi Bozgan. Primii doi sunt acuzaţi că au divulgat secrete de serviciu, pentru ca braconierii să nu fie prinşi în urma unor eventuale controale.

Iovan Aurel, folosindu-se tocmai de prerogativele funcţiei de agent de poliţie, le-a permis celorlalţi inculpaţi sau suspecţi din cauză să comită în mod repetat infracţiuni de braconaj cinegetic sau piscicol, cu complicitatea sa activă şi cu sprijinul agenţilor de poliţie Grecu Cătălin şi Andrei Sorin, prin oferirea de informaţii secrete de serviciu sau nepublice, pentru a nu fi depistaţi de alte organe abilitate ale statului cu atribuţii de constatare a infracţiunilor sau contravenţiilor“, au mai reţinut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaților.

Dosarul s-a înregistrat pe 9 ianuarie 2017 la Tribunalul Dolj, a fost analizat în camera preliminară, judecătorii dispunând începerea judecării procesului după ce au analizat probatoriul și rechizitoriul procurorilor.

Politica