joi, iulie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Analizele medicale decontate de CAS, acelaşi plafon limitat şi nelipsitele liste de aşteptare

Conform raportărilor caselor de sănătate, asiguraţii o duc bine când vine vorba de posibilitatea decontării analizelor medicale. Realitatea însă, cel puţin în judeţul Dolj, demonstrează cu totul altceva. Mai exact, cei care au nevoie de astfel de servicii continuă să ducă o adevărată luptă pentru a prinde un loc disponibil într-unul dintre laboratoare. Anul 2018 a debutat cu aceeaşi problemă legată de plafon. Acesta este limitat, iar pacienţii care nu cunosc ziua când pot suna pentru programare revin abia luna următoare. Pentru ianuarie, de exemplu, laboratoarele nu mai pot face programări. Analize se mai pot face doar contracost, caz în care nu mai este nevoie de nicio programare.

Laboratoarele de analize medicale din Dolj funcţionează respectând regula „primul venit, primul servit”. Astfel, în anumite zile din lună, pacienţii pot suna pentru programare şi, cu ceva noroc, căci există şi varianta ca în cele două ore alocate acestui lucru linia telefonică să fie ocupată, prind un loc pentru luna următoare. Abia după ce trece acest mare hop, pacientul revine la medicul de familie pentru a i se da bilet de trimitere. Şi de această dată, însă, doljenii trebuie să fie atenţi şi să se prezinte la un laborator de analize medicale în termen de 10 zile de la data prescrierii biletului.
„Vin oamenii şi fac drum întors când află cât costă analizele”
Situaţia în care se găsesc laboratoarele de analize medicale nu este deranjantă doar pentru pacienţi, ci şi pentru cei care deţin astfel de unităţi. Faptul că numărul acestor laboratoare a tot crescut în ultimii ani, suma de la CAS Dolj se împarte la mai mulţi furnizori, ceea ce duce la plafon mai mic pentru fiecare în parte, activitatea de efectuare a programărilor având astfel de suferit.
„Chiar şi în mai puţin de două ore putem termina plafonul. Sunt multe laboratoare şi de aceea a scăzut şi suma pentru fiecare unitate. Eu am acest laborator de 10 ani şi observ diferenţa. Autorităţile ar trebui să îşi dea seama cam câte analize sunt necesare pentru asiguraţii din judeţ, în funcţie de experienţa de până acum, şi să ceară o mărire a plafonului pentru acest serviciu. Vin oamenii şi fac drum întors când află cât costă analizele. Este foarte greu şi nu văd o ameliorare a situaţiei. Statistic stăm bine, este adevărat, dar în realitate este greu”, a explicat reprezentantul unui laborator medical din Craiova.
Atenţie la valabilitatea biletului de trimitere!
Normele în vigoare prevăd un anumit termen de valabilitate pentru biletele de trimitere la investigaţii paraclinice (analize de laborator, ecografii, radiografii), termen care variază în funcţie de boală. Pentru diabet şi afecţiunile oncologice, valabilitatea biletului este de 90 de zile calendaristice de la emiterea lui. Cei care suferă de alte boli cronice pot utiliza biletul în intervalul de timp de 60 de zile. Pentru restul afecţiunilor, termenul de valabilitate este de 30 de zile. Dar tot normele spun că, după ce a primit biletul, pacientul este obligat să se prezinte cu el la unul din laboratoare în termen de 10 zile de la data prescrierii, pentru a nu-şi pierde valabilitatea.

Politica