joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Introducerea taxelor de urgență, impact pozitiv

Implementarea taxelor de urgență, în municipiul Craiova, pare a fi o decizie cu rezultate bune chiar din primele zile ale anului în curs. Potrivit primarului Craiovei, Mihail Genoiu, persoanele care au vrut să își rezolve mai repede anumite aspecte ce țin de eliberarea documentelor au achitat sume cuprinse între 50 și 500 de lei, cât sunt aceste biruri, timpul de obținere al actelor fiind de câteva zile sau chiar o zi. Referitor la achitarea taxelor și impozitelor locale, și în acest an contribuabilii care îşi plătesc integral dările până la data de 31 martie vor beneficia de acea bonificație de 10 %.
Eliberarea documentelor mult mai repede decât termenul legal presupune plata unei sume care se adaugă la taxa plătită inițial pentru acest lucru. Astfel, în funcție de actul de care are nevoie, contribuabilul, persoană fizică sau juridică, achită o taxă de urgență care variază între 50 și 500 de lei. Astfel, dacă se dorește eliberarea în cinci zile a adeverinţei de intravilan, a unui extras PUG/PUZ sau a certificatului de recenzat, se achită suma de 50 de lei. Atât costă și obținerea în regim de urgență a certificatului de nomenclatură stradală, termenul de obținere fiind de doar o zi.
Sume și termene diferite
De asemenea, taxa de urgență pentru obținerea avizului de amplasament a fost stabilită la 100 de lei, cea pentru eliberarea certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, la 200 de lei, taxa de urgență pentru eliberarea de copii ale documentelor existente la nivelul Direcţiei Urbanism, Amenajarea Teritoriului fiind de 150 de lei. Și pentru eliberarea în regim de urgență, în șapte zile, a certificatului de urbanism pentru înstrăinare/informare a fost stabilită o taxă de 500 de lei.
„Cetățenii sunt mulțumiți”
În ceea ce privește efectul introducerii acestor taxe de urgență, autoritățile se declară mulțumite de impact.
„Acele taxe de urgență se pare că au avut un impact pozitiv încă din primele zile ale anului. Am observat deja că cetățenii, fie că vorbim despre persoane fizice, fie despre cele juridice, sunt mulțumiți că au posibilitatea să rezolve, în mod civilizat și legal, urgentarea unor documente. Este un lucru foarte bun pentru cei care doresc să obțină mult mai repede anumite documente”, a precizat Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova.

Politica