vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Respect pentru cei care şi-au dat viaţa pentru îndeplinirea idealurilor naţionale”

Eroii militari au fost comemoraţi, miercuri, de camarazi şi oficialităţi locale şi judeţene în cadrul unui ceremonial militar-religios organizat de Brigada Multinaţională Sud-Est şi Garnizoana Craiova. La Monumentul Eroilor Români din cimitirul Sineasca, au fost depuse coroane de flori, iar cei prezenţi şi-au exprimat recunoştinţa faţă de jertfa ostaşilor români care, acum 73 de ani, au eliberat ultima palmă de pământ românesc.

Ne este dat astăzi, din nou, să întâmpinăm cu mândrie şi cu satisfacţie ziua de 25 octombrie, zi care se constituie într-unul din reperele istorice importante ale neamului nostru simbolizând un moment de împlinire naţională când armata română şi-a îndeplinit menirea firească de a elibera prin luptă întreg teritoriul românesc de sub ocupaţia fascistă. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, această zi a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata Română şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. Purtăm în inimile noastre un adânc respect pentru cei care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă sub faldurile drapelului şi pentru îndeplinirea idealurilor naţionale: unitate, independenţă, suveranitate şi integritate teritorială”, a declarat col. Cristian Dan, comandantul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi comandant al Garnizoanei Craiova.

Ostaşii noştri au demonstrat prin fapte că întotdeauna au fost gata, oricând, atunci când au fost chemaţi să-şi apere patria şi glia străbună. Pentru aceasta ei nu au precupeţit niciodată viaţa dând dovadă de ataşament faţă de popor şi au mers până la sacrificiul suprem pentru ca ţara noastră, România, să fie astăzi liberă, suverană şi independentă”, a spus preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, general maior în retragere Ionel Popa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cum pe 25 octombrie se sărbătoreşte Ziua Armatei Române, oficialii prezenţi la ceremonial au vorbit despre semnificaţia acestei zile.

Sărbătorim astăzi o instituție fundamentală a statului, care a ajuns să se identifice, de-a lungul vremii, cu marile aspirații ale națiunii noastre, făcând posibilă împlinirea dezideratelor de libertate, unitate și suveranitate și așezând fundamentul pe care se ridică România prezentului. Am marcat, în 2017, 140 de ani de la eroicele confruntări prin care Armata ne-a câștigat independența, cu jertfele celor căzuți la Grivița, la Rahova și Plevna. Am comemorat, tot în acest an, un secol de la luptele teribile din triunghiul de foc Mărăști – Mărășești – Oituz, lupte care au deschis drumul către nașterea României Mari. Astăzi, se cuvine să ne plecăm frunțile în memoria tuturor celor care s-au sacrificat pentru crezul unui întreg popor, dar și să ne exprimăm respectul pentru militarii zilelor noastre – oameni care se remarcă prin bună pregătire și responsabilitate, dar și prin modestie și discreție, oameni care și-au dedicat cariera, precum și întreaga viață împlinirii datoriei față de țară.

Stimați militari, prin acțiunile pe care le-ați desfășurat în teatrele de operații, prin parteneriatul reușit pe care l-ați dezvoltat în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, onorați parcursul strălucit al Armatei și reconfirmați prestigiul țării noastre, ca aliat de încredere, ferm implicat în eforturile comune de asigurare a stabilității internaționale.

În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, vă rog să primiți expresia respectului nostru și a deplinei aprecieri pentru modul în care vă îndepliniți misiunea asumată, sub culorile drapelului național, precum și sincere urări de sănătate, putere de muncă și mult succes în activitatea dumneavoastră de înaltă răspundere. La mulți ani!”, a fost mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a transmis celor prezenţi: „Este o deosebită onoare pentru mine ca în calitate de prefect al judeţului Dolj să mă adresez domniilor voastre cu prilejul Zilei Armatei Române – o sărbătoare nu doar a celor care poartă nobilele însemne militare, ci a întregii ţări.

Prin semnificația sa istorică, 25 octombrie este o zi de împlinire naţională, o zi în care Armata Română, prin eroism pe câmpul de luptă şi prin jertfă de sânge, a scris una dintre cele mai importante pagini de afirmare a idealurilor de unitate, suveranitate şi integritate teritorială.

Armata Română se bucură şi astăzi de respect, preţuire şi încredere în rândul cetăţenilor, datorită modului exemplar în care militarii noştri şi-au îndeplinit misiunile, în cadrul operaţiunilor derulate sub egida NATO, UE şi ONU. Sacrificiul, profesionalismul şi seriozitatea bravilor noştri militari contribuie decisiv la conturarea unei imagini pozitive a României în afara graniţelor, aducându-le, totodată recunoştinţa Guvernului României şi a aliaţilor noştri din NATO.

În această zi cu deosebită însemnătate avem datoria să ne înclinăm în faţa sacrificiilor şi faptelor de arme ale eroilor, dar şi ale soldaţilor români care şi-au pierdut viaţa pe teatrele de luptă din Irak şi Afganistan.

Totodată, se cuvine să ne înclinăm în faţa veteranilor doljeni şi a cadrelor militare în rezervă şi în retragere, a tuturor celor care au slujit Armata Română.

La ceas aniversar, în numele meu şi al Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj, vă felicit pentru performanţele obţinute, pe toţi cei care cu onoare şi mândrie îmbrăcaţi uniforma militară, şi vă urez mult succes în activitatea pe care o desfăşuraţi. La mulţi ani!”

Un mesaj pentru militarii români a avut şi primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu: „Ziua Armatei României reprezintă un moment important pentru întreaga nație, impregnat de simbolism şi semnificaţii. E zi de sărbătoare astăzi pentru toţi cei care poartă uniforma armatei României. Ei sunt sărbătoriţii zilei. Iar noi, ceilalţi, celebrăm militarii și instituţia care ne apără graniţele şi care onorează, cu cinste și profesionalism, angajamentele ţării noastre în teatrele de operaţiuni externe.

Ziua de 25 octombrie a fost aleasă pentru a marca un moment simbolic în istoria poporului român și anume – eliberarea de către Armata Regală Română a ultimelor localităţi din Transilvania aflate sub ocupaţie străină, la data de 25 octombrie 1944.

Ziua Armatei înseamnă jertfa a peste 800.000 de militari români care au căzut la datorie, au dispărut sau au fost răniți în cel de-al Doilea Război Mondial. Dar Ziua Armatei ne trimite cu gândul și la Războiul de Independență din 1877 sau la Primul Război Mondial, unde, aceeași Armată, apărătorul dintotdeauna al intereselor românilor, și-a făcut datoria.

Este o zi de omagiu și bucurie pe care noi, civilii, trebuie să le-o acordăm în totalitate celor îmbrăcaţi în uniforma militară. Să nu uităm că Armata este instituția în care toți cetățenii au încredere și pe care o prețuiesc.

Pentru militarii din Craiova, Ziua Armatei are o semnificație și mai importantă, datorită rolului major pe care îl ocupă în prezent orașul nostru pe harta apărării internaționale, prin înființarea Brigăzii Multinaționale la Craiova și prin implicarea militarilor din Craiova în importante misiuni NATO. Iar diversitatea evenimentelor inițiate în acest an în Craiova, pentru a sărbători Ziua Armatei, demonstrează încă o dată profesionalismul cadrelor militare și deschiderea acestora către cetățenii de toate vârstele. La mulți ani, de Ziua Armatei! La mulți ani, militari!”.

Tot miercuri, militarii craioveni au luat parte la procesiunea religioasă de Sfântul Dumitru. Ulterior, a avut loc retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii Multinaționale Sud-Est, pe itinerariul Prefecura Dolj (Piaţa Mihai Viteazul) – Strada Unirii – Pasajul Nicolae Titulescu (pasaj suprateran) – Str. Amaradia (UM 01083).

Politica