marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiovenii care nu fug de cutremure: ,,Nu m-aș muta nici dacă ar fi cutremur mâine”

Cutremurele de acum o lună de zile au avut un efect psihologic asupra craiovenilor. Unii dintre locuitorii urbei au început să ia în calcul relocarea din clădiri foarte vechi, în timp ce alții nu s-ar muta nici în cazul în care ar fi avertizați că mâine va fi cutremur.
Cele trei zile „cutremurate” din urmă cu aproape o lună de zile și-au pus amprenta, într-un fel sau altul și pe craioveni. Cei care locuiesc în blocuri vechi, construite înainte de 1980 sau chiar 1977 se împart în două mari categorii. Cei care ar vinde azi dacă ar putea și cei care n-ar părăsi locuințele nici dacă mâine ar fi cutremur.
În timp ce statul vrea ca imobilele vechi să nu mai poată merge spre închiriere, unii craioveni spun că vor să rămână în ele până vor cădea.
„Locuiesc într-un bloc foarte vechi, construit înainte de cutremurul din 1977. A rezistat atunci, încă rezistă. Știu că se spune că blocul, cu cât este mai vechi, cu atât este mai periculos. Dar uitați-vă la cum se construiește acum. Aveți idee ce materiale slabe se bagă? Ce autorizații date cu ochii închiși se oferă? Eu unul nu m-aș muta nici dacă ar veni cineva și mi-ar spune că mâine e cutremur, cel puțin nu într-un bloc nou, construit de un nepriceput”, a spus un craiovean de 55 de ani.
În timp ce unii se arată atașați emoțional de locuințele în care stau, alți craioveni ar vinde și astăzi dacă le-ar fi la îndemână. Problema, spun aceștia, este că un apartament vechi, scos la vânzare, rămâne publicat cu lunile și „nu sună nimeni”.
„Noi am avut două tentative de a vinde apartamentul. O dată acum 3-4 ani, când voiam să construim o casă și acum, după cutremure, am scos iar la vânzare. Dacă atunci au sunat doi trei oameni și am avut inclusiv o vizionare, acum niciun telefon. Probabil teama aceasta de după cutremure, una de înțeles, că și noi vrem să ne mutăm undeva mai sigur”, a spus un alt craiovean.
Agenții imobiliari spun că momentan nu se văd efectele pe piață. Nu există o creștere semnificativă a cererii de vânzare la nivelul imobilelor vechi. Într-adevăr, există cumpărători care pun mai des condiția ca imobilele să fie construite după 1977, chiar dacă prețul este altul. Efectul ar fi, momentan, unul doar psihologic. Agenții vorbesc și despre efectele asupra băncilor dar și asupra creditelor pe care acestea le oferă.
„Momentan, la nivel de Craiova, impactul a fost mai mult psihologic și a pus pe gânduri potențialii cumpărători în ceea ce privește urmările cutremurelor, făcând o analiză mai amplă asupra blocurilor construite înainte de 1977. De asemenea și băncile iau în considerare o diminuare a creditării asupra acestora. Sunt și proiecte legislative în ceea ce privește închirierea blocurilor cu risc seismic ridicat. În viitor se preconizează o scădere a imobilelor în blocurile vechi”, a spus Ruxandra Dica, reprezentat al agenției Biros Imobiliare.
În tot acest timp, potrivit reporter24, la nivelul orașului Craiova au fost expertizate și încadrate în diverse clase de risc seismic 245 de clădiri. Dintre acestea, 58 sunt administrate de către instituţii ale statului. Printre ele se numără spitale, şcoli, grădinițe, sau chiar sedii ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj.
Astfel, în timp ce mai multe clădiri de locuințe sunt încadrate la categoria I de risc seismic, Filarmonica sau chiar Primăria sunt la clasa a II-a de risc.
Totodată, mai multe sedii ale Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș, sediul Finanțelor Publice, dar și școli precum „Ion Creangă”, Colegiul Național „Nicolae Titulescu”, sau școala gimnazială „Sf. Gheorghe” sunt încadrate la clasa a III-a de risc seismic.
În concluzie, aproape 200 de blocuri și locuințe din Craiova se află la acest moment în diverse categorii de risc seismic.

Politica