joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un avion rusesc a lovit o dronă americană deasupra Mării Negre

Un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre, potrivit unui oficial american citat de CNN.

Incidentul a avut loc marți dimineață, la ora 8.00.

Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei și a eliberat combustibil în fața aeronavei fără pilot, potrivit oficialului american citat de CNN.

Avariile produse elicei au forțat SUA să prăbușească drona Reaper în apele internaționale din Marea Neagră.

Ca urmare, Statele Unite îl vor convoca marți pe ambasadorul Rusiei la Washington, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, relatează hotnews.ro care citează Reuters.

„La aproximativ 7:03 AM, una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinându-l pe comandamentul american să ia decizia prăbușirii dronei MQ-9 în apele internaționale.

De câteva ori înainte de coliziune, avioanele Suhoi Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită și neprofesionistă.

Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă neprofesionalism”, se arată în comunicatul  Forțelor Aeriene americane.

Reprezentanții Pentagonului spun că interceptarea dronei s-a făcut în cel mai neprofesionist mod cu putință punând în pericol chiar securitatea pilotului rus și provocând „cel mai probabil” avarii avionului.

Avionul rus s-a apropiat de dronă și i-a rupt elicea, determând operatorii ei să o prăbușească în mare, în apele internaționale, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

Drona nu a fost recuperată de către ruși, spune Pentagonul.

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că avioanele sale de luptă nu au intrat în contact cu drona americană MQ-9 Reaper care s-a prăbușit în Marea Neagră, susținând în schimb că drona s-a prăbușit din cauza „manevrelor bruște”, relatează Reuters.

„Luptătorii ruși nu și-au folosit armele de la bord, nu au intrat în contact cu UAV și s-au întors în siguranță pe aerodromul lor de origine”, a spus ministerul apărării.

Drona MQ-9 Reaper este o aeronavă fără pilot, dar teleghidată și care este special gândită atât pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, cât și pentru misiuni de găsire și neutralizare a unor ținte. Unul dintre cele mai răsunătoare exemple de astfel de misiune a fost asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani lângă Bagdad.

SUA detin aproximativ 300 de drone MQ-9 Reaper. Vehiculul aerian are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km și 14 ore de funcționare. Drona este ghidată prin satelit, poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri și poate acroșa până la patru rachete Hellfire și două bombe ghidate laser GBU-12 Paveway II.

Drona are o viteză maximă de 370 km/h și este propulsata de o elice. Este produsă de General Atomics Aeronautical Systems, a avut primul zbor în urmă cu 21 ani și e în dotarea forțelor americane din 2007.

Foto: Facebook

Politica