miercuri, octombrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Festivalul de artă Film în Sat se întoarce

Toma Cuzin: „Cultura m-a ajutat să-mi asum şi să-mi depăşesc condiţia”

Festivalul de artă Film în Sat, conceput de actorul Toma Cuzin, se întoarce cu un nou sezon de proiecții de filme românești, întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru și ateliere de creație, toate accesibile gratuit. Primul oraș gazdă al ediției este Rășinari din județul Sibiu, iar evenimentul va avea loc între 28 și 30 iunie. După Rășinari, festivalul va continua în alte localități din țară, inclusiv în Peștișani, județul Gorj, în perioada 30 iulie – 4 august, scrie Gorjeanul.

„«Dacă eu pot, poţi şi tu» nu este un motto, este un fapt. O spun cu toată convingerea. Cultura m-a ajutat să-mi asum şi să-mi depăşesc condiţia. Proiectul «Film în Sat» vine cu o şansă uriaşă pentru foarte mulţi copii şi tineri din mediul rural: accesul la cultură”, spune Cuzin Toma, iniţiatorul festivalului.

La Răşinari se vor vedea două filme româneşti care au umplut sălile în ultimul an. Vineri seară va fi proiectat „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, iar sâmbătă seară comedia „Visul”, în regia lui Cătălin Saizescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Programul va fi completat şi de o selecţie de scurtmetraje româneşti. Pe scenă vor urca The Groovy Bastards, iar DJ Vasile va susţine un jam session cu invitaţi. Festivalul va fi închis de spectacolul „Emigranţii”, al Teatrului Mic din Bucureşti, pe un text de Sławomir Mrożek, în regia lui Claudiu Istodor, cu Cuzin Toma şi Tudor Istodor.

Sâmbătă, în prima parte a zilei, vor avea loc ateliere menite să contribuie la dezvoltarea creativităţii tinerilor şi adulţilor din mediul rural prin artă, de la pictură la broderie şi magie.

După succesul înregistrat de prima ediţie, care a avut loc la Peştişani (Gorj) şi Dolhasca (Suceava) în 2022, la care au participat peste 7.000 de persoane, Film în Sat a revenit în 2023 cu 4 ediţii, la Islaz (Teleorman), Cernăteşti (Dolj), Peştişani (Gorj) şi Murighiol (Tulcea), aducând filmul şi alte forme ale artei în faţa unui public de peste 15.000 de persoane, conform news.ro.

Evenimentele organizate sub conceptul „Film în sat” au pus 6 localităţi rurale pe harta turistic-culturală a României, iar comuna Peştişani, începând cu cea de-a doua ediţie a festivalului, a fost declarată staţiune turistică. Proiectul, organizat de Asociaţia Culturală „Cuzin Toma – Dacă eu pot, poţi şi tu”, îşi propune să aducă mai aproape de sufletul omului filmele româneşti, atât de apreciate la marile festivaluri internaţionale, dar atât de rar văzute de publicul larg din ţara noastră.

Politica