duminică, iunie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Mult așteptata întâlnire cu Hamlet, prințul Danemarcei, al lui Robert Lepageîn acest week-end, la Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova

Romeo și Julieta, regia Rostyslav Derzhypilskyi, A douăsprezecea noapte sau Noaptea Magilor, regia Alexandru Mâzgăreanu, Robin and The Backstabbers, Timpuri noi, Vama, printre atracțiile finalului de festival

Ultimele 3 zile ale Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova se află sub semnul artei lui Robert Lepage, așteptată de o întreagă suflare teatrală românească dar și de peste hotare. Spectacolul Hamlet, prințul Danemarcei, o coproducție Ex Machina – Robert Lepage și Côté Danse – Guillaume Côté, încheie seria spectacolelor de teatru din Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova,putând fi văzut pe 25 mai, la ora 20:00 și pe 26 mai, la ora 21:00, la Sala Amza Pellea a Teatrului Național Craiova.

Sub conducerea directorului artistic Robert Lepage, compania Ex Machina creează, produce și diseminează lucrări artistice multidisciplinare, în cea mai mare parte teatrale, producții în care diferite discipline (dans, muzică, muzeologie) se îmbină cu teatrul, opere și producții multimedia cu o dimensiune predominant tehnologică.
Sub direcția artistică a lui Guillaume Côté, compania Côté Danse stabilește o viziune unică, combinând cunoștințele de dans clasic cu geometrii captivante și conexiuni umane intense. Stilul lor este caracterizat de linii contemporane, contururi elegante și atletism rafinat, creând o estetică distinctă și dinamică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Hamlet, prințul Danemarcei invită privitorul într-o lume a aparențelor înșelătoare, unde fantomele și oamenii se întâlnesc într-o scenografie minimalistă. Luminile, umbrele și transparența joacă un rol central. Această reinterpretare metaforică a narativei lui Shakespeare trasează o linie fină între ceea ce este și ceea ce nu este în capriciile minții și mișcările corpului.


Întreg week-end-ul rămâne o bucurie a celebrării operei lui William Shakespeare, în multiple forme de expresie: teatru, coregrafie, muzică:

Vineri, 24 mai, de la ora 18:00, la Departamentul de Arte: Teatru și Muzică, Sala Studio, se joacă Cum vă place – Sensing Shakespeare, de la Teatrul Apropo, în regia lui Radu Popescu, de la ora 19.00, la Teatrul Colibri, se joacă A douăsprezecea noapte sau Noaptea Magilorde la Teatrul Nottara, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, și tot de la ora 19:00, la Ramada Plaza, se joacă Hamlet Double Bill, de la Ribalta Teatro, Italia, câștigător al ShakeSphere competition, organizată de European Shakespeare Festivals Network.

La Shakespeare Village, pe 24 mai, de la ora 21:00, concert No Antidote, iar de la ora 22:00, concert Robin and the Backstabbers.

Sâmbătă, 25 mai, la Ramada Plaza, de la ora 19:00 se joacă Shakesqueer de la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, în regia lui Bogdan Georgescu, iar de la ora 20:00, la sala Amza Pellea a Teatrului Național se joacă Hamlet, prințul Danemarcei, în regia lui Robert Lepage.

La Shakespeare Village, de la ora 17:00, A douăsprezecea noapte, de la Footsbarn Theatre din Franța, în regia lui Sadie Jemmett, iar de la ora 22:00, concert Timpuri noi.

Duminică, 26 mai, la Casa de Cultură a Studenților,de la ora 17:00, Romeo și Julieta, în regila lui Rostyslav Derzhypilskyi, producție a Ivano-Frankivsk National Academic Drama Theater din Ucraina, de la ora 18:00, la Tipografia HUB, OPUS 1.61 – Concert Jazz, iar de la ora 21:00, încă o reprezentație cu spectacolul Hamlet, prințul Danemarcei, în regia lui Robert Lepage.

La Shakespeare Villare, de la ora 17:00, Tortive Theatre din Marea Britanie prezintă The Whirligig of Time, iar de la ora 22:00, concert Vama.

Ambasadoarea Simona Miculescu, președintă a Conferinței generale UNESCO 2023-2025 va fi prezentă la Craiova sâmbătă, 25 mai, la ora 14:00, în foaierul Teatrului Național ”Marin Sorescu”. Comisia Națională a României pentru UNESCO a acordat patronaj și s-a asociat prin activități realizate în școli UNESCO din România acestui important eveniment de teatru aflat în al 30lea an de la inaugurare.


Spectacolele outdoor și pop-up, continuă să surprindă publicul, în fiecare colț de oraș, iar cubul imersiv Shakespeare Dimensions încă maipoate fi experimentat la Promenada Craiova.

Din 2024, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator al Festivalului Internațional Shakespeare cu o secțiune specială – „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students”.

Conceptul „UNATC Fringe” este centrat pe dorința de la readuce creațiile și universul lui William Shakespeare cât mai aproape de comunitate, prin ochii și sensibilitatea tinerei generații, festivalul câștigând astfel, pe lângă dimensiunea creativă, una educativă.

Programul Festivalului Internațional Shakespeare poate fi consultat aici, iar biletele pot fi achiziționate atât online, cât și la agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Craiova.

******

Despre Festivalul Internațional Shakespeare

Aflat anul acesta la al 30-lea an de existență, Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova, va însuma peste 300 de spectacole și evenimente și va reuni unele dintre cele mai mari nume de regizori de teatru de talie mondială ai momentului, între care Robert Wilson, Declan Donnellan, Peter Brook sau Robert Lepage.

*****

Organizatori ai Festivalului Internațional Shakespeare: Fundația Shakespeare, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București

Finanțatori: Primăria Craiova, Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Dolj, Ministerul Educației, Institutul Cultural Român

Sponsori principali: NEPI Rockcastle, Promenada Mall Bucuresti, Promenada Mall Craiova

Sponsori: UniCredit Bank, AQUA Carpatica, Epson, Drinks&more, Heineken, Popeci Auto – Partener Autorizat Mercedes-Benz, Distribuție Oltenia

Partener de tehnologie: Vodafone România

Parteneri: Ambasada Marii Britanii la București, British Council, UNESCO, Ministerul de Externe, Universitatea din Craiova, Facultatea de Automatică Calculatoare și Electronică, Facultatea de Mecanică, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Facultatea de Litere, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Rotary Probitas, G Architecture

Parteneri media: TVR 1, Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Cărturești, Ziarul Metropolis, Happening, BookHub, Zile și nopți, Liternet.

Partener de comunicare: SVAD Studio

Politica