sâmbătă, iulie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Noaptea Muzeelor, prilej de „noapte albă” pentru iubitorii de artă din Gorj

Peste 1.500 de vizitatori au călcat pragul Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, de Noaptea Muzeelor, la cele trei secţii deschise în cadrul acestui eveniment: Secţia de Istorie şi Arheologie, Muzeul de Artă şi Muzeul „Tudor Arghezi”.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a instituţiei, aceştia au participat la ateliere de olărit, modelaj, pictură pe lut, mărgelit, pictură pe faţă, balet, ateliere de pictură pe măşti şi pandantive, şezătoare de cusături tradiţionale, au vizionat proiecţii video, un spectacol de balet, două spectacole de teatru de păpuşi, au fost introduşi în diversele epoci istorice de către voluntari pasionaţi de istorie şi au putut observa Luna şi stelele prin telescop.

„La Secţia de Istorie şi Arheologie a Muzeului Judeţean Gorj ‘Alexandru Ştefulescu’, meşterii populari Ion Rătezeanu şi Nuşa Merfu i-au introdus pe doritori în tainele olăritului specific Vetrei Găleşoaia şi ale mărgelitului în războiul de ţesut. De la artistul plastic Letiţia Ghimiş au învăţat secretele modelajului în lut şi al picturii pe ceramică. Dacă au dorit, au fost pictaţi pe faţă de elevi ai Palatului Copiilor Târgu Jiu (…). De asemenea, cei prezenţi au putut viziona un spectacol de balet pus în scenă de elevele Şcolii de Dans „Măiastra”, coordonate de Liliana Tăbuş şi, cine şi-a exprimat dorinţa, a avut ocazia să exerseze în cadrul atelierului de dans. În expoziţia de istorie şi arheologie, vizitatorii au fost conduşi de elevi voluntari pasionaţi de istorie ai Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, costumaţi, fiecare, în funcţie de sala pe care au prezentat-o. Aceştia au putut vizita, de asemenea, şi cele două expoziţii temporare de artă: expoziţia de grup „Psyche” (…) şi expoziţia personală „Fata din grădină” (Andrei Costache)”, se arată în postare.

O altă mare atracţie a serii a fost telescopul postat pe Calea Eroilor. Coordonatorul Societăţii Astronomice Române de Meteori – Filiala Gorj, Marcel Jinca, le-a arătat celor prezenţi, prin telescop, Luna şi diverse stele, le-a vorbit despre acestea, dar şi despre planete, constelaţii şi activitatea de astronom amator.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La Muzeul de Artă, copiii veniţi în vizită alături de părinţii lor au fost pictaţi pe faţă şi au participat la atelierul de pictură pe măşti şi pandantive alături de elevi ai Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”. Tot în curtea muzeului, trupa de teatru de păpuşi „Pinocchio” a Şcolii Populare de Artă „Constantin Brâncuşi” a prezentat două piese: „Ursul păcălit de vulpe” şi „Trei iezi şi un lup simpatic”.

Membrele grupului „Şezătoarea” au oferit un adevărat spectacol de măiestrie în arta cusăturilor tradiţionale, oferind celor interesaţi o experienţă completă. Astfel, pe lângă o expoziţie de cămăşi tradiţionale, acestea i-au susţinut pe toţi cei care au fost curioşi să înveţe câteva dintre tainele acestei arte. Muzeul şi-a ţinut porţile deschise până la miezul nopţii, vizitarea expoziţiei permanente fiind gratuită.

La Muzeul de Literatură „Tudor Arghezi” de la Târgu Cărbuneşti, secţie a Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, vizitatorii au putut vedea obiecte ce i-au aparţinut marelui poet român şi au vizionat proiecţii despre viaţa şi activitatea sa.

Foto: Facebook/Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”

Politica