miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sandwich-ul – „masa sănătoasă” de la școală

Peste 3.000 de elevi din mai multe unități de învățământ din județul Dolj primesc o „masă sănătoasă” la școală. Este vorba despre școlile în care se derulează acest program al guvernului. La nivel național, sunt 450 de unități de învățământ pe această listă.

În realitate, programul a fost însă implementat, în primul semestru al anului școlar, în doar o treime dintre școli, spun reprezentanții World Vision România. Și chiar și în aceste condiții, peste 60% au ales să dea sandwich copiilor drept „masă sănătoasă”. Pentru un sfert dintre copii masa de la școală este singura masa din zi.

„În primul semestru al anului școlar 2023-2024, Programul Național Masă Sănătoasă (PNMS) a fost implementat în mod real în aproximativ o treime (36%) dintre cele 450 de unități școlare selectate. Pentru aproape o jumătate (49%) dintre copiii înscriși în PNMS, care au primit de mâncare la școală, aceasta este principala masă a zilei, iar pentru 22% dintre ei, această masă este singura dintr-o zi. La nivel național, 9% dintre școlile incluse în eșantion au optat pentru o masă caldă preparată în regim propriu, 28% pentru masă caldă în regim de catering și aproape două treimi dintre școlile beneficiare (63%) PNMS au optat pentru varianta pachet alimentar (sandwich)”, arată un studiu realizat de World Vision România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Studiul World Vision România arată că pachetul alimentar constă, de cele mai multe ori, într-un sandwich însoțit de o băutură răcoritoare/apă sau iaurt și un produs dulce de patiserie.

„De asemenea, 70% dintre părinții intervievați și 36% dintre cadrele didactice din școlile unde se implementează PNMS consideră că 15 lei este o sumă prea mică pentru o masă consistentă acordată copiilor în fiecare zi. 64% dintre reprezentanții școlilor incluse în procesul de evaluare apreciază că frecvența școlară a copiilor s-a îmbunătățit după introducerea PNMS. Probabilitatea acestei aprecieri pozitive crește cu 18% în cazul școlilor care oferă masă caldă în regim propriu. Pentru cea mai mare parte dintre școlile beneficiare (77% dintre ele) PNMS a avut un grad ridicat de dificultate, implementarea programului nefiind precedată de o pregătire a unităților școlare de a oferi masă caldă copiilor prin asigurarea unor spații adecvate, sau de estimare a capacităților la nivel local de a identifica firme specializate în acest sens. Lipsa spațiului și dotărilor necesare preparării mesei a făcut ca procesul de externalizare a PNMS să fie aproape general (91%), alocarea financiară diminuându-se prin costuri suplimentare aferente externalizării (transport, profit, ambalare etc.)”, mai transmit reprezentanții World Vision România.

În plus, la nivel de unități școlare, în unul din cinci cazuri au fost menționate probleme și dispute între copii: „Faptul că într-o unitate școlară doar o parte dintre copii primesc masă, pe care o servesc în clasă împreună cu alți copii care nu primesc, generează tensiuni și dificultăți de înțelegere, etichetări și frustrare, mai ales în cazul elevilor din ciclul primar. În cazul unuia dintre patru copii din medii defavorizate (23%), mâncarea pentru masa de seară nu ajunge pentru toată familia, cei mici fiind nevoiți să renunțe la masă în favoarea celor mari sau a adulților care muncesc”.

„Acest studiu ne arată clar realitatea în ceea ce privește modul în care copiii noștri sunt hrăniți, acasă și la școală. Iar realitatea este una alarmantă. Facem un apel către toate autoritățile cu atribuții în domeniu, de la educație, sănătate, agricultură, fonduri, cât și la societatea civilă pentru a gândi împreună măsuri integrate în domeniul nutriției. Copiii noștri nu sunt hrăniți suficient și, cu siguranță, nu suficient de nutritiv. Pe lângă politici publice, este extrem de important să se urmărească și procesul de implementare, fiindcă ceea ce este scris în documente, prin ordine de ministru, nu ajunge întotdeauna să fie și implementat corect la firul ierbii, după cum a demonstrat acest studiu. Noi am decis să extindem programul Pâine și Mâine pe care-l desfășurăm deja în 33 de sate și care oferă, printre altele, o masă caldă zilnic pentru 1500 de copii din ciclul primar. După cum arată și studiul, masa caldă de la școală reprezintă o necesitate imediată pentru acești copii din medii defavorizate”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al fundației World Vision România.

Cei care doresc să contribuie individual la programul Pâine și Mâine, dar și la alte programe World Vision România pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit.

foto: arhiva

Politica