sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova vor avea loc pe 20 octombrie

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, precum şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), iniţiat de şefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2024, a anunţat marţi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.

Curtea Constituţională a dat marţi undă verde pentru organizarea referendumului constituţional privind aderarea la UE. Plebiscitul, iniţiat de preşedinta ţării, Maia Sandu la sfârşitul anului trecut, urmează să aibă loc la data de 20 octombrie 2024, scrie News.ro citând NewsMaker.md.

Întrebarea la care vor răspunde moldovenii este: „Sunteţi pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La fel, Constituţia urmează să fie completată cu un nou capitol: „Integrarea în Uniunea Europeană”. Scopul referendumului şi al modificării Constituţiei, declarat de autorităţi, este stipularea aspiraţiilor de integrare europeană, stabilirea direcţiei de orientare spre spaţiul european de valori, precum şi stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Autorităţile de la guvernare au propus ca referendumul să se desfăşoare chiar în ziua alegerilor prezidenţiale, la care actuala şefă a statului, pro-europeana Maia Sandu, şi-a exprimat oficial intenţia de a candida pentru un nou mandat.

La 9 aprilie, preşedinta Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi, Veronica Roşca, a anunţat că a transmis propunerea de iniţiere a referendumului pentru revizuirea Constituţiei la Curtea Constituţională, sesizarea fiind semnată de 46 de deputaţi.

Preşedinta ţării, Maia Sandu, a salutat decizia subliniind că orientarea pro-europeană a ţării poate aduce bunăstare şi pace.

„Avem nevoie de unitate, avem nevoie de implicarea fiecărui partid, organizaţie civică, cetăţean, ca împreună să garantăm pacea şi bunăstarea pentru moldoveni. Uniţi pentru Moldova Europeană vom reuşi să îndeplinim obiectivul nostru comun – ca moldovenii să trăiască în pace, demn şi liber într-o ţară europeană puternică”, a scris preşedinta Maia Sandu pe reţelele sociale.

Un sondaj realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-Research”, la comanda WatchDog, dat publicităţii marţi la Chişinău, arată că în cazul desfăşurării unui referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, 56,5% dintre alegători ar vota pentru, iar 25,2% contra.

În cazul alegerilor prezidenţiale, lideri detaşaţi ai competiţiei sunt actuala preşedintă pro-europeană Maia Sandu (35,1% din totalul respondenţilor) şi fostul preşedinte pro-rus Igor Dodon (15,8%), relatează NewsMaker.md.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, patru partide au şanse să treacă pragul electoral – PAS (actualul partid pro-european de guvernământ) cu 41,6% din voturi, PSRM (partidul lui Dodon) cu 22,6%, Şansă (partid în spatele căruia este oligarhul pro-rus fugar Ilan Şor) cu 8,5% şi PCRM (comuniştii fostului preşedinte Vladimir Voronin), cotat cu 6,8%.

În eventualitatea unor alegeri parlamentare, aproape 72% dintre alegători au expus o opţiune de vot, 7% au spus că nu vor participa la alegeri, alţii s-au declarat indecişi sau nu au dorit să răspundă.

Alegerile parlamentare sunt prevăzute să aibă loc în Republica Moldova în 2025.

Sondajul are o marjă de eroare ±3% şi a fost realizat în perioada 6-13 aprilie 2024 pe un eşantion de 1 008 persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Foto: Facebook/Igor Grosu

spot_img
spot_img

Politica