joi, mai 16, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Te bucuri de rezoluție înaltă și HDR bun la un tv Sony?

Indiferent de brandul de televizor pe care îl ai, fie că e vorba de un tv Sony, un tv Philips sau de la alte branduri cu notorietate. rezoluția înaltă și caracteristica HDR sunt importante pentru o experiență de vizionare cât mai bună.

Iată câteva detalii care te vor ajuta să înțelegi de ce să acorzi o importanță deosebită acestor aspecte atunci când alegi televizorul.

Tipuri de rezoluții în tv-urile Sony sau de la branduri cunoscute

Policlinica Buna Vestire Craiova
  1. 720p

Vei găsi televizoare cu rezoluție de 720p doar la modelele de bază cu cel mai mic preț, cu ecrane de 80 de centimetri și mai mici. Aceste seturi sunt, din punct de vedere tehnic, de înaltă definiție (HD), dar au cele mai mici rezoluții ale ecranului: 1280×720 sau mai puțin de 1 milion de pixeli în total. Unul dintre aceste modele ar putea fi o opțiune dacă ai nevoie de un televizor mai mic pentru o cameră secundară a casei.

  1. 1080p

Televizoarele cu rezoluție 1080p (1920×1080) sunt uneori numite Full HD deoarece au peste 2 milioane de pixeli, dublu față de unul de 720p. Dar modelele 1080p au dispărut aproape în ultima vreme de pe televizoarele cu dimensiuni de ecran de 130 de centimetri sau mai mari. E recomandat să folosești un televizor 1080p mai degrabă decât un model de 720p dacă intenționezi să utilizezi ecranul și ca monitor de computer.

  1. 4K

Televizoarele cu definiție ultra-înaltă (UHD), numite și televizoare 4K, au rezoluție de ecran de 3840×2160. Au mai mult de 8 milioane de pixeli, de patru ori mai mare decât un set de 1080p, ceea ce le face capabile de detalii și mai mari ale imaginii. Beneficiile unui televizor 4K sunt cele mai evidente la dimensiunile mai mari ale ecranului, de 160 de centimetri sau mai mari. Majoritatea televizoarelor 4K acceptă gamă dinamică înaltă (HDR), o caracteristică explicată mai detaliat mai jos.

  1. 8K

De asemenea, poți cumpăra televizoare 8K, care au rezoluție de ecran de 7680×4320, cu peste 33 de milioane de pixeli. Nu sunt încă multe dintre aceste televizoare disponibile și, de obicei, costă mult mai mult decât cele 4K de dimensiuni comparabile. Nu e recomandat să cumperi un televizor 8K chiar acum, deoarece vei plăti o sumă imensă pentru el și există foarte puțin conținut nativ 8K disponibil. Dacă totuși vrei un astfel de dispozitiv, poți încerca un tv Sony, spre exemplu.

Ce este caracteristica HDR de pe tv-urile Sony și celelalte televizoare de la branduri cunoscute?

Când funcționează corect, HDR mărește luminozitatea, contrastul și culoarea unui televizor, făcând imaginile de pe ecran să arate mai bine decât viața reală. HDR face toate acestea prin creșterea contrastului dintre alburile cele mai strălucitoare și cele mai închise nuanțe de negru pe care le poate produce un televizor.

  • Mai multe detalii vizibile

Când HDR este în funcțiune, vei vedea mai multe detalii, de la textura cărămizii într-o pasarelă umbrită până la nuanțe în norii albi pe cerul zilei. Veți vedea, de asemenea, lumini mai strălucitoare și mai realiste, cum ar fi reflexia soarelui pe bara de protecție cromată a unei mașini sau pe aripa unui avion. Cu HDR, fiecare detaliu iese în evidență. Fără el, asemenea detalii nu s-ar distinge față de alte obiecte strălucitoare.

  • Culori mai bune

De obicei, televizoarele HDR pot produce culori mai vibrante și mai variate decât alte modele care nu beneficiază de această caracteristică. Asta pentru că HDR este adesea asociat cu capacitatea de gamă largă de culori sau WCG. Televizoarele HD standard pot afișa aproximativ 17 milioane de culori, dar cele cu WCG pot afișa până la un miliard. Este ca și cum ai oferi televizorului tău o cutie mai mare de creioane colorate cu care să se joace.

Tipuri de HDR

Există mai multe formate HDR diferite. Toate televizoarele acceptă în prezent HDR10. Alte două tipuri, Dolby Vision și HDR10+, ambele acceptă metadate dinamice, unde nivelurile de luminozitate pentru un film pot fi ajustate scenă cu scenă, în timp ce HDR10 stabilește acele niveluri pentru un întreg videoclip.

Politica