luni, mai 20, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Un psiholog, cu o diplomă cumpărată dintr-un bar, condamnat la 3 ani de închisoare

Un psiholog care a lucrat timp de 20 de ani într-un mare spital din România, în baza unei diplome falsificate, pe care a mărturisit că a cumpărat-o dintr-un bar, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare.

Sorinela Paraschiv, în vârstă de 50 de ani, a lucrat, în perioada 1999-2019, ca psiholog la cel mai mare spital din județul Dâmbovița, în baza unei diplome falsificate, pe care spune că a cumpărat-o dintr-un bar. Decizia instanței este definitivă. Sorinela Paraschiv a fost obligată să restituie statului sumele încasate ilegal în toată această perioadă: aproape 500.000 de lei, la care se adaugă dobânzile aferente, scrie hotnews.ro

Decizia de miercuri a Curții de Apel Ploiești menține condamnarea dispusă în primă instanță – Judecătoria Târgoviște. Trimisă în judecată pentru înșelăciune și exercitarea fără drept a unei profesii, Sorinelei Paraschiv a fost condamnată, în 1 martie, la 3 ani de închisoare în regim de detenție pentru înșelăciune în formă continuată. Pentru infracțiunea exercitarea fără drept a profesiei de psiholog, femeia nu a mai fost pedepsită. Judecătorii au constatat că faptele s-au prescris în 2022, la un an după ce a fost trimisă în judecată. Pentru infracțiunea de exercitarea fără drept a unei profesii termenul de prescripție este de 3 ani, au explicat judecătorii în sentință.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Problemele au început să iasă la iveală în 2019, la scurt timp după publicarea investigațiilor din Libertatea despre falși medici care lucrau în spitale publice din România, fără nicio expertiză în domeniu. Atunci la spitalul din Târgoviște s-au dispus verificări deoarece la nivelul Secției Psihiatrie existau suspiciuni că psihologul Sorinela Paraschiv ar avea probleme.

Potrivit datelor din dosar, mai multe persoane care lucrau în domeniu au semnalat șefului de secție că Sorinelei Paraschiv nu este înscrisă în Colegiul Psihologilor din România, astfel că dreptul de liberă practică pe care l-a prezentat pe secție pentru contractul cu CAS ar putea fi un fals.

Când a fost chemată să ofere explicații, Sorinela Paraschiv și-a înaintat demisia.

Audiate ca martori, cadre medicale din cadrul Secției Psihiatrie a spitalului din Târgoviște au declarat că Sorinela Paraschiv, care conform fișei postului trebuia să elaboreze psihodiagnostic și să consilieze psihologic pacienții secției, nu avea profilul unui specialist în domeniu.

„Inculpata nu avea un profil psihologic potrivit pentru meseria de psiholog, în senul că nu manifesta empatie față de pacienți și adesea era agresivă cu pacienții, urlând la ei. Nu mi-am dat seama încă de la început de acest lucru, l-am constatat de-a lungul timpului”, a declarat anchetatorilor unul dintre medicii audiați.

Sorinela Paraschiv țipa la pacienți și le spunea tuturor că simulează boala, au relatat angajați din spital. Țipa și la asistenții medicali și nu de puține ori „le trântea caietele de programări”. Totodată, anchetatorii au constatat că femeia lipsea foarte mult de la serviciu, spunând că are infecții respiratorii repetate, pentru care aducea concedii medicale.

Pusă în fața probelor, Sorinela Paraschiv a recunoscut încă de la început totul. Ea a povestit că a absolvit Liceul 6 din Târgoviște în anul 1992 și în același an s-a înscris la Facultatea de Psihologie și Sociologie a Universității Hyperion. A urmat doar doi ani, însă în anul al treilea a renunțat la facultate, fiind declarată nepromovată.

Sorinela Paraschiv a dezvăluit și cum a făcut rost de diploma falsă.

„Diploma de licență am obținut-o printr-un intermediar, care avea o legătură cu fostul decan al Facultății de Psihologie și Sociologie, actualmente decedat. Cu privire la obținerea acestei diplome de licență, am aflat prin barurile, restaurantele sau pizzeriile din București – zona facultății, că există câteva persoane care se ocupă cu obținerea ilegală a unor astfel de diplome. Astfel, am intrat în legătură cu o persoană în vârstă de aproximativ 23-24 ani (la acea dată), care mi-a spus că îmi poate rezolva problema întrucât avea „cale liberă” către decanul Facultății. Acesta era apelat de multe persoane, fiind „vedetă”, care putea rezolva multe. Prin intermediul acestei persoane, la un interval de aproximativ o lună-două luni, am intrat în posesia diplomei de licență, cunoscând faptul că este falsă, întrucât nu am finalizat anii de studii”, a declarat Sorinela Paraschiv la audieri.

Femeia susține că a procurat diploma în 1999, adică chiar în anul în care s-a angajat la spital. Diploma de licență figurează ca fiind eliberată în anul 1996. Nota examenului de licență: 9.

Începând cu anul 2004, Sorinela Paraschiv a fost desemnată de conducerea spitalului și de către Direcția de Sănătate Publică ca membru în comisia de expertiză medico-legală psihiatrică, în funcția de psiholog, alături de doi medici primari psihiatri și de un medic legist.

2.839 de persoane a examinat Sorinele Paraschiv numai în cadrul comisiei medico-legale. Acestora li se adaugă alte peste 6.000 de pacienți examinați în spital numai în intervalul 2016-2018, potrivit HotNews.

spot_img
spot_img

Politica