luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

VIDEO/ Cum s-a văzut eclipsa din spațiu. Imagini incredibile de pe ISS

Milioane de americani care au avut norocul să se afle pe „poteca” de totalitate a eclipsei de Soare au experimentat ieri câteva minute de noapte în miezul zilei, când Soarele a fost complet acoperit de Lună. Însă un număr infim de oameni – membrii echipajului de pe Stația Spațială Internațională – au avut privilegiul să vadă „de deasupra”, din spațiu, cum umbra Lunii traversează continentul american. Momentul a fost surprins de camerele de pe ISS.

Pata neagră ovală care se vede în imaginile înregistrate de pe Stația Spațială Internațională este umbra Lunii traversând America. Secvența a fost postată pe rețeaua X de NASA.

Și sateliții Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosferă au întegistrat trecerea umbrei Lunii, iar agenția a realizat un scurt time-lapse cu fenomenul văzut din spațiu, scrie digi24.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

O eclipsă totală rară a traversat luni nordul continentului american, din Mexic până în Canada, trecând prin Statele Unite, un eveniment ceresc spectaculos care a fost admirat de milioane de oameni.

Evenimentul, care a reprezentat, de asemenea, o oportunitate economică pentru regiunile aflate în calea sa și o oportunitate științifică pentru cercetătorii care studiază Soarele în special, a început la ora 18:07 GMT pe coasta mexicană a Pacificului.

Calea eclipsei a traversat apoi 15 state americane – din Texas până în Maine – înainte de a-și încheia călătoria în estul Canadei. În total, umbra Lunii a avut nevoie de aproximativ o oră și jumătate pentru a parcurge cele trei țări.

Numai în Statele Unite, peste 30 de milioane de persoane au trăit în zona în care a fost vizibilă eclipsa totală, pentru cel mult câteva minute.

Următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc pe 12 august 2026 și va fi vizibilă în Groenlanda, Islanda, Spania, Rusia și o mică zonă din Portugalia, potrivit site-ului NASA.

Fenomenul va fi văzut ca eclipsă parțială în Europa, Africa, America de Nord, Oceanul Atlantic, Oceanul Arctic și Oceanul Pacific.

Foto: captură video

Politica