sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ungaria a descoperit un zăcământ de aur, evaluat la 59 de miliarde de euro

Ungaria ar putea începe în cinci ani explotarea unui zăcământ uriaș de aur și argint, cu o valoare estimată la 59 de miliarde de euro. Ungurii spun că aurul va fi extras printr-o tehnologie ecologică, nu cu cianură, așa cum a făcut România.

Un studiu al companiei miniere Hun Mining research Development and Innovation Ltd., în munții Borszony, din nordul Ungariei, indică că ar exista un zăcământ de aur și argint de 1000 de tone, situat la 150 de metri adâncime.

Cantitatea de zăcământ estimată de specialiști este una uriașă, având în vedere că Banca Națională a Ungariei deține doar 100 de tone de aur. Valoarea aurului din Munții Borzsony se ridică la valoarea de 59 de miliarde de euro. Se preconizează că, în următorii 42 de ani, un drept de exploatare în concesiune ar putea produce un total de 9.000 de tone de aur și o cantitate egală de argint, scrie gandul.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

După cinci ani de cercetări în regiune, documentația tehnică necesară noii mine este pregătită acum pentru autoritatea minieră de stat. Pe baza rezultatelor forajelor de adâncime, extracția aurului și argintului ar putea fi realizată folosind tehnologia de spălare, eliminând nevoia de cianură, care este interzisă de UE după poluarea cu cianură a râului Tisa din minele de aur din România în anul 2000.

Pentru atribuirea drepturilor de exploatare a concesiunii se va demara o licitație internațională, lucrările în mică începând în următorii cinci ani.

Proiectul are un potențial uriaș, având în vedere resursele valoroase ale zonei, iar mina din munții Borzsony ar putea deveni unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur din lume.

Cercetările indică rezerve substanțiale de aur și argint în regiunea Nagyírtáspuszta-Rózsabánya (de asemenea parte a munților Börzsöny), sugerând beneficii sociale și economice semnificative pentru zonă prin acest proiect.

Politica