sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Masacru în Moscova: Cel puțin 60 de morți și 145 de răniți, în urma unui atac armat la un concert

UPDATE: Bilanț în creștere în urma masacrului de la sala de spectacole din Moscova. Potrivit celor mai noi informații, 143 de oameni au murit și alți 88 au fost răniți, mulți dintre ei fiind acum în stare gravă. Forțele de securitate au anunțat că toți atacatorii au fost reținuți. Potrivit FSB, ei ar fi încercat să treacă granița cu Ucraina.

Pe Internet au apărut fotografii din interiorul complexului. Imaginile au fost publicate de agenția NEXTA, care adaugă că 28 de cadavre au fost găsite într-o toaletă, iar alte 14 au fost găsite pe scările de evacuare.

„Multe mame au fost găsite moarte ţinându-şi copiii la piept”, scrie Reuters, care citează Baza, un post de ştiri despre care afirmă că are contacte bune în cadrul securităţii ruseşti şi al forţelor de ordine.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mii de oameni erau în centrul comercial când au început împușcăturile, iar cei cinci atacatori au tras la întâmplare. În câteva secunde locul s-a transformat într-o capcană a morții.

Concertul tupei Picnic era programat la ora 20, ora Moscovei.

Atacul, potrivit informațiilor oferite de autoritățile de la Moscova, a avut loc în jurul orei 18.30.  Se aud primele împușcături, în timp ce în sala de spectacol, cu o capacitate de peste 7000 de locuri, erau deja spectatori veniți. În imaginile filmate de martori se vede cum oamenii încep să se agite și se îmbulzesc spre ieșire. Martorii spun că s-au auzit și explozii, iar în câteva minute se dă alarma și încep să fie chemate primele forțe la fața locului. În paralel, agenții de securitate încep să evacueze oamenii în timp ce incendiul cuprinde clădirea.

Cel puțin 60 persoane au fost ucise și 145 rănite într-un atac armat care a avut loc, vineri seară, în timpul unui concert de rock al trupei Picnic (considerată pro-Putin), în sala de concerte Crocus City Hall din apropierea Moscovei, relatează agenția rusă de presă de stat TASS. Agenția de știri RIA a precizat că cel puțin trei persoane în haine de camuflaj au deschis focul în sala de spectacole Crocus City Hall și că unele persoane au fost rănite, scrie hotnews.ro care citează Reuters.

https://twitter.com/i/status/1771231434365100210

Atacatorii au folosit, de asemenea, explozibili, provocând un incendiu puternic care a pus în pericol viața a peste 100 de spectatori care au rămași prinși în clădire. Incendiul a fost stins mai târziu de pompieri.

Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) a revendicat atacul comis vineri seara într-o sală de concerte de la periferia Moscovei. Luptătorii Statului Islamic „au atacat o mare adunare (…) la periferia capitalei ruse Moscova”, a revendicat organizația teroristă pe unul dintre conturile sale de Telegram, potrivit AFP.

Ministerul de Externe de la Moscova a calificat atacul armat de la sala de concerte Crocus City Hall din nord-vestul Moscovei drept un atac terorist şi a îndemnat întreaga comunitate internațională să îl condamne.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat într-o postare pe Telegram că „Ucraina nu este implicată în atacul terorist de la Crocus”, soldat cu zeci de morți și răniți.

Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, a declarat că printre cele peste 60 de victime ale atacului de la Crocos se numără și copii, transmite Sky News.

Uniunea Europeană este „șocată și consternată” de atacul terorist” soldat cu cel puțin 40 de morți într-o sală de concerte din Moscova, a declarat vineri un purtător de cuvânt al UE pe X.

„UE este șocată și consternată de informațiile privind un atac terorist la sala de concerte Crocus din Moscova. UE condamnă toate atacurile împotriva civililor”, a declarat purtătorul de cuvânt, Peter Stano, după atacul armat urmat de un incendiu uriaș într-o sală de concerte de la periferia Moscovei.

Și Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Alexei Navalnîi, a transmis condoleanțe victimelor: ”Ce coșmar la Crocus. Condoleanțe familiilor victimelor și însănătoșire grabnică pentru cei răniți. Toți cei implicați în această crimă trebuie să fie găsiți și trași la răspundere”.

​Statele Unite au avertizat luna aceasta Rusia în legătură cu un atac terorist care ar putea viza „adunări mari” la Moscova, a anunțat vineri seară Casa Albă, la câteva ore după atacul care a ucis peste 60 de persoane într-o sală de concerte din apropierea capitalei, transmite AFP.

„La începutul acestei luni, guvernul american avea informații despre un atac terorist planificat la Moscova, care ar putea viza adunări mari de oameni, inclusiv concerte, iar Washingtonul a împărtășit aceste informații cu autoritățile ruse”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al SUA.

Ambasada americană din federația Rusă i-a avertizat și pe 20 februarie pe americani să aibă planuri de evacuare, invocând amenințarea cu atacuri la Moscova și de-a lungul graniței ruse cu Ucraina.

Aceeași ambasadă a emis și pe 8 martie un avertisment potrivit căruia „extremiștii au planuri iminente de a ataca adunări mari la Moscova” și a îndemnat cetățenii americani să stea departe de aglomerările de persoane cel puțin în următoarele 48 de ore.

Ambasada Marii Britanii din Rusia a preluat și ea avertismentul emis de SUA.

Cu o zi înainte, pe 7 martie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) afirmase că agenții săi au dejucat un potențial atac terorist al Statului Islamic asupra unei sinagogi din Moscova. Agenții FSB au ucis mai mulți militanți care plănuiau atacul, potrivit TASS.

Foto: captură video

Politica