sâmbătă, iulie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Video și documente. Alt “plocon” de la Gutău pentru cumătrul Dan Ploscă: 2.800 mp din domeniul public în Parcul Industrial Sud!

Luni, 27 noiembrie, ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Râmnicu Vâlcea a cuprins, ca de obicei, și proiecte de hotărâri dubioase, din punct de vedere legal și moral, inițiate de primarul Mircia Gutău. Spre exemplu, primul punct suplimentar (după Punctul nr. 36) a vizat aprobarea prin vot de către legislativul local a studiului de oportunitate pentru concesionarea, prin “licitație publică”, dar (în realitate) cu dedicație, a 2.800 mp de teren din domeniul public al municipiului reședință de județ, suprafață situată în Parcul Industrial Zona Baraj Sud. Din documentația atașată proiectului de hotărâre a CL reiese că singura societate care și-a manifestat interesul pentru a concesiona suprafața respectivă este Impecabil SRL. Firma este deținută de omul de afaceri Dan Ploscă, nimeni altul decât cumătrul (nașul de cununie al fiului) primarului Mircia Gutău!

Viceprimarul Gheorghiu (USR) a făcut nazuri la numirea membrilor comisiei, dar a votat tranzacția dubioasă, printr-un copilăresc joc de schimburi

Proiectul a fost aprobat cu voturile majorității PSD (6 consilieri) – PER (5) – USR (3), necesarul minim fiind de 12 din cele 14 ale coaliției amintite (grupul PNL este alcătuit din nouă aleși, Bogdan Popa a lipsit motivat, fiind plecat din țară). O situație ușor caraghioasă (vezi video) a fost înregistrată în momentul în care s-au făcut propunerile pentru desemnarea membrilor ce vor face parte din Comisia de evaluare a “ofertelor”. Deși viceprimarul (USR) Andrei Gheorghiu a susținut că USR nu a făcut propuneri, a rezultat următoarea componență a forului: Remus Grigorescu (PSD) Adrian Savu (PER) Alin Manda (USR – autopropus) – titulari și Amza Valeriu (PSD), Nuică Ion (PER), Iordache Andreea (USR) – supleanți. La vot, însă, Gheorghiu a validat și cu votul său tranzacția.

Salată renunță la teren, deși DADP-ul la care l-a uns Gutău șef trebuia să ridice un garaj și magazii pe el

Conform referatului de aprobare atașat proiectului de hotărâre (vezi facsimil), pe terenul respectiv, Direcția de Administrare a Domeniului Public (DADP) și-a rezervat dreptul de a realiza construcții (parc auto și magazii) necesare activității proprii încă din 2018 (HCL nr. 88 din 28 martie), când primar era, de asemenea, Mircia Gutău, edil-șef care se baza pe o majoritate zdrobitoare în CL (19 din cei 23 de aleși de la PER, PSD și ALDE). Numai că, de atunci, DADP mai mult subcontractează (ilegal?) către diverse firme dubioase lucrările aprobate de CL la propunerea primarului, dar asta e o altă poveste asupra căreia vom mai reveni. Subit, acum DADP a renunțat la inițiativă și teren. Cu alte cuvinte, municipalitatea condusă de Gutău, prin DADP-ul la care e uns director de ceva luni Cătălin Olteanu (zis Salată), fost condamnat pentru infracțiuni prevăzute de Codul Penal, susține nu a fost în stare să realizeze niște investiții pe care și le-a asumat, de asemenea prin Hotărâre de Consiliu Local și acum a decis să-i facă plocon cumătrului același primar incompetent suprafața respectivă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Concesiune de 19 euro/mp, în zonă cu toate utilitățile și PUZ, în care prețul de cumpărare pornește de la 50 euro/mp

Dan Ploscă, susțin sursele noastre cu experiență în domeniu, bazându-se și pe tranzacții similare derulate anterior de primăria lui Gutău cu mulți alți apropiați, va aduce la licitație un “concurent” cu ofertă aranjată, astfel încât să aibă câștig de cauză. Prețul de pornire al licitației este de 19 euro/mp/25 de ani, adică 53.200 euro pe ani. Doar plata este pe 25 de ani, concesiunea fiind pe 49 de ani, cu redevența încasată integral în maxim în prima jumătate a duratei. Asta în condițiile în care (vezi exemplu AICI) prețul pentru cumpărarea unui mp de teren în parcul industrial pornește de la 50 de euro per metru pătrat în sus. Rezultă o diferență de aproape 100.000 de euro între valoarea totală a concesiunii (19 euro X 2.800 mm pe toți cei 25 de ani) de 53.200 de euro și suma minimă cu care ar putea fi cumpărată aceeași suprafață în același loc (54 euro X 2.800 mp) de 151.200 de euro. Fără să mai punem la socoteală imensul uzufruct rezultat în cei 25 de ani de exploatare comercială a suprafeței respective și nici posibilitatea plății eșalonate anual! Să tot faci afaceri așa, nu?

Banii lui Ploscă vin tot din… afaceri cu Primăria Râmnicu Vâlcea

Până anul trecut, când a renunțat la calitatea de acționar minoritar al grupului Diana, omul de afaceri Dan Ploscă a administrat și firma Magic Tic Tac, firmă care era permanent abonată, la prețuri de asemenea preferențiale, la concesionarea Ștrandului Ostroveni. Dan Ploscă este nașul de cununie al lui Vlad Gutău, prosper investitor în imobiliare de când tatăl său a revenit la cârma Primăriei Râmnicu Vâlcea. De asemenea, Dan Ploscă este abonat, prin firmele sale Impecabil SRL și OK SRL, la cele mai bănoase investiții derulate de administrația publică locală. Numai pentru amenajarea pseudoparcului Știrbei, lângă Stadionul 1 Mai, practic sub balcoanele noilor blocuri ridicate în zonă de beizadeaua primarului Mircia Gutău, a încasat aproape 1,5 milioane de euro, într-un proiect finanțat din fonduri europene.

*Explicație foto: Parcul Industrial Baraj Sud – captură Google Maps

Politica