sâmbătă, iulie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Acuzații grave în Consiliul Local Craiova: „Doamna primar ne ia și banii de pe pieptul mortului”

Creșterea taxelor și impozitelor locale a stârnit reacții dure în ședința de Consiliu Local

Mai mai multe taxe și impozite vor crește, în 2024, după ce au fost indexate cu rata inflației, dar și în funcție de rata de schimb a monedei euro, potrivit unui proiect ce a fost în dezbatere publică. Decizia finală a fost luată de consilierii locali, care nu aveau decât să aplice legea, dar nu fără o mică ceartă sau fără acuzații din diferite direcții.

O să încep prin a o parafraza pe doamna primar. Știu că până la urmă, noi nu facem altceva decât să punem în aplicare legea și codul fiscal, însă, partidul din care și dumneaei face parte, dar și mare parte din consilieri, PSD, a reușit performanța de a duce la o inflație de 14%. Cum spuneam, o parafrazez pe doamna primar, și zic: mai are puțin și ne ia banii de pe piept. După ce că au crescut toate impozitele, taxele și așa mai departe, acum, mai băgăm mâna în buzunarul craiovenilor cu încă 14%. Este o sumă enormă pe care cetățenii o vor plăti. Asta e cauzată de o guvernare catastrofală din partea PNL-PSD. Într-un cuvânt: catastrofă. Pentru noi, pentru cetățeni. Catastrofă realizată de PSD și pentru PNL”, a spus Cezar Drăgoescu – Liderul USR Dolj.

O replică scurtă a venit din partea consilierului Lucian Dindirică: „Domule Drăgoescu, dumneavoastră ați luat banii de pe pieptul mortului”. Cezar Drăgoescu nu a rămas dator și a revenit la părerea expusă anterior: „Nu, doamna primar îi ia și pe ăștia”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Marian Vasile, consilier local din partea PNL, a intervenit și el în discuție și a avut o serie de reproșuri pentru felul în care administrația PSD a gestionat toată această situație legată de creșterea taxelor și impozitelor.

Vreau să vă spun că este un proiect de hotărâre foarte, foarte slab făcut de către administrația PSD care conduce orașul. Ne prevalăm de faptul că trebuie să majorăm impozitele și taxele cu rata inflației. Noi puteam să ne jucăm, dacă știam administrație, cu aceste taxe și impozite, astfel încât, să mai ușurăm povara dusă de craioveni. Se puteau face multe. O bonificație mai mare, pe care craiovenii o merită, pentru că știți ce se întâmplă, în luna februarie, la taxe și impozite. Puteam să ne jucăm cu taxele de parcare, care sunt foarte mari. Puteam să ne jucăm cu cotele adiționale, care pot fi puse pe criterii economice urbanistice”, a spus Marian Vasile.

Lia Olguța Vasilescu le-a răspuns pe scurt consilierilor locali. Primarul nu a vorbit despre banii de pe pieptul viilor sau morților, ci a preferat să rămână într-o zonă decentă a conversației și a dat explicații punctuale. Totodată, le-a atras atenția consilierilor că nu le-a iești nici un atac politic, dacă aceasta ar fi fost intenția.

În ceea ce privește taxele și impozitele pe anul viitor, ele nu se majorează. Se aplică inflația pentru persoanele fizice, conform codului fiscal, așa cum se aplică în toate localitățile din România. Craiova, evident, nu poate să facă niciun fel de excepție. La persoanele juridice nu se pune nici măcar inflația. Rămâne exact ca în anul trecut. Legat de rata inflației. Vreau să vă atrag atenția că este vorba de rata inflației de anul trecut. Dacă discutăm despre guvernarea PSD, ea este de câteva luni. Nu ați nimerit-o dacă ați vrut să faceți un atac politic”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.

Politica