luni, martie 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Platformele plutitoare de cuibărit pentru păsări, un real succes

Specialiștii Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj au găsit ouă depuse printre trestiile special montate pe platforme plutitoare pentru asigurarea locurilor de cuibărit și odihnă păsărilor de pe lacurile Nasta, Cârna și Bistreț.

„Vestea este una foarte importantă pentru lumea ornitologică, fiind singurul loc din România în care păsările au acceptat aceste platforme plutitoare ca habitat de cuibărit”, a transmis Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

Ouăle depuse aparțin chirelor de baltă, o specie de păsări migratoare aflată pe lista speciilor protejate, specifică zonelor umede.

Platformele amplasate în cadrul proiectului le asigură păsărilor siguranța de care au nevoie pentru odihnă și cuibărit, pentru că limitează accesul câinilor sau al șacalilor. Mai mult, o serie de balize de avertizare care mărginesc zona de liniște, sunt menite să descurajeze și accesul oamenilor.

„Monitorizarea si menținerea stării de conservare favorabile a speciilor de floră și faună inventariate în Coridorul Jiului”, derulat între 2021 și 2023, este un proiect în valoare de peste 800.000 de euro, finanțat de Uniunea Europeană și are ca obiectiv îmbunătățirea sau menținerea stării de conservare a 74 specii și 22 habitate de interes comunitar.

Politica