marți, octombrie 8, 2024

Ultima ora

Sport

„Show” în CJ Dolj, pe un proiect despre adăpostirea animalelor

Dispută aprinsă în Consiliul Județean (CJ) Dolj. Un proiect care vizează implicarea financiară a administrației județene în asigurarea serviciului public de adăpostire a animalelor a fost motivul.

Potrivit proiectului, „Consiliul Județean Dolj întreprinde demersuri în vederea identificării de adăposturi pentru câini fără stăpân sau a altor adăposturi pentru animale domestice, inclusiv a celor deţinute de organizaţiile neguvernamentale de protecţie a animalelor, în vederea asigurării la nivelul judeţului Dolj a acestui serviciu. Serviciile acordate animalului aflat în pericol, plasat în adăpost constau în capturarea/preluarea/ridicarea, asistenţa veterinară de urgenţă, inclusiv intervenţia chirurgicală, la nevoie, transportul animalului capturat/preluat/ridicat la adăpost, deparazitarea, vaccinarea şi controlul bolilor identificate, conform legislaţiei sanitarveterinare, cazarea şi hrănirea animalului pe perioada adăpostirii acestuia. Consiliul Judeţean Dolj va deconta toate cheltuielile suportate de către entitatea cu care încheie protocolul”. Entitatea despre care se vorbește în proiectul CJ este SC Salubritate Craiova.

Documentul menționează și următoarele tarife: Capturare câini lei/câine 154,2; Cazare câini comunitari-adăpost Craiova 26,49 lei; Tarife medicale
(microcipare,deparazitare,sterilizare,vaccinare,RECS,eutanasiere,etc) lei/câine 346,53; Autospecializata Fiat la capturare-câini-lucrat lei/zi 100,1; Autospecializata Fiat la capturare-câini-așteptare lei/ora 68,95; Incinerare cadaver lei/kg 2.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Consilierii PNL au avut nemulțumiri legate de tarife, dar și de procedură în sine, despre care consilierul Alexandru Triță consideră că este ineficientă.
„Soluția pare una mai mult de avarie. Evident că există o problemă și este din ce în ce mai mare, inclusiv primarii au semnalat aceste lucruri. Dar cum va funcționa? Cei de la Desa o să semnaleze că sunt 3 câini și o să meargă o mașină din Craiova să-i captureze? Pare un pic ineficient economic. Tariful de staționare. Ok, se duce la Desa, stă 5 ore, noi plătim. Există o strategie pe termen lung încât să rezolvăm povestea”, a spus consilierul județean (PNL) Alexandru Triță.

Președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a răspuns și a explicat că aceste tarife sunt decontate de Ministerul Agriculturii.

„Este singurul adăpost acreditat din Dolj. Este o obligație care ne-a fost transferată de către Guvern. Am avut procedură de achiziție pentru a putea veni orice societate comercială care poate face acest serviciu. Singurii care o pot face, sunt cei de la Salubritate Craiova. Tarifele sunt aprobate de Guvern, iar noi suntem intermediarul, serviciul fiind decontat de Ministerul Agriculuturii”, a spus președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

În replică, Alexandru Triță a propus o alternativă. Aceasta vizează construirea unor centre de adăpostire care ultrior să fie predate mai multor UAT-uri.

„Se propune un contract pentru 12 luni. Haideți să ne pregătim pentru perioada următoare. În Bihor, Consiliul Județean a finanțat construirea unor centre de adăpostire pe care ulterior le-au predat UAT-urilor. Să luăm în considerare această variantă și să construim astfel de centre”, a adăugat Alexandru Triță.
Ca răspuns, președintele CJ Cosmin Vasile a confirmat că este bună inițiativa.

Dispută aprinsă a fost, însă, între consilierul Marian Irinei și vicepreședintele CJ Dolj Adrian Neațu. Reprezentantul PNL a remarcat de asemenea tarifele, mai ales pe cele care privesc Autospecializata de capturare.

Reprezentantul executivului, Adrian Neațu, a ținut să explice că pentru a înțelege aceste tarife este nevoie de analizarea documentelor. De asemenea, Adrian Neațu a menționat că nu este cazul de „show” în ședința CJ.

„Dacă dumneavoastră vreți să înțelegeți costul respectiv, trebuie să veniți să vă explicăm exact. 100 de lei este cu arma la picior, pentru că oamenii dacă primesc telefon, noi fiind sesizați de Poliția Animalelor, trebuie să acționăm. Trebuie să înțelegeți sistemul. Discutăm în jurul a 20 de mii lei pe an. Este vorba de pragul de semnificație. Dacă vrem să discutăm doar pentru a face show, nu e momentul”, a spus vicepreședintele CJ, Adrian Neațu.

Reprezentantul PNL, Marian Irinei, a ținut să menționeze că a studiat documentele și că acestea nu au fost îndeajuns, motiv pentru care nu va vota ,,cu ochii închiși”.

,,Cred că este deplasat ce afirmați acum. Dacă vă așteptați din partea mea să votez cu ochii închiși, nu o s-o fac. Eu nu pot să particip la toate ședințele. Din moment ce a fost publicat proiectul pe site-ul insituției și anexele, și am studiat anexele, venim la ședința de plen și votăm după ce ne lămurim. Vă mai întreb ceva. Și nu este pentru show. Aceste tarife sunt aplicabile și la alte consilii județene”, a precizat consilierul PNL, Marian Irinei.

Adrian Neațu i-a raspuns reprezentantului PNL și l-a asigurat că va primi o listă cu județele în care consiliile județe procedează la fel, acestea fiind cel puțin jumătate din cele din țara noastră.

,,O să vă dăm o listă completă cu toate județele din România, fiecare cum procedează și o să vedeți că jumătate dintre județe procedează ca noi. Atâta timp cât singura societate care îndeplinește toate condițiile este Salubritate SA, care are tarife aprobate de către acționarii acelei societăți, acestea sunt tarifele care se practică”, a completat vicepreședintele CJ, Adrian Neațu.

Politica