vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bombă! Gutău transformă și Islazul Goranu în cartier de blocuri P+4 – P+14. Utilități, tot pe banii contribuabililor

Și Islazul Goranu din Râmnicu Vâlcea se dovedește doar încă o superțintă imobiliară pentru primarul Mircia Gutău și camarila sa. Zeci de hectare din nordul municipiului reședință de județ, pe malul stâng al Oltului, chiar sub pădure, sunt pregătite să devină cartiere de blocuri, cu regimuri de înălțime inclusiv de P+14, cu încălcarea tuturor prevederilor legislației în domeniu. Așa cum am avertizat cu ani buni în urmă, construirea unei mari creșe aici, absurdă și foarte contestată ca utilitate de majoritatea cetățenilor din această zonă, nu a fost altceva decât pretextul pentru a aduce utilități foarte costisitoare, de alte zeci de milioane de euro, din bani publici și nu pe cheltuiala dezvoltatorilor imobiliari.

În martie, Compania Națională de Investiții a emis ordinul de începere a lucrărilor la construirea unei mari creșe aici. Autorizația (nr. 1353/48.778) a fost emisă de primăria lui Gutău încă din 8 decembrie 2022. Proiectantul general este o firmă de buzunar în domeniu, GMP Arhitecture Studio SRL, iar constructor desemnat este asocierea dintre SC Electrovâlcea SRL (vechi client al procurorilor anticorupție și judecătorilor) și Contrust SRL. De pe panoul cu informații publice obligatorii amplasat la fața locului lipsesc date esențiale, cum ar fi valoarea totală a investiției și componentele ei. Apare totuși termenul de execuție, 12 luni, cu data finalizării în 20 martie 2024. Finalizării construcției, evident.

Vital pentru Gutău: PUZ-ul zonei trebuie aprobat înaintea PUG-ului!

În paralel, departe de ochii lumii, a fost finalizat și Planul Urbanistic Zonal, care prevede posibilitatea ca, în această zonă, să poată fi ridicate cartiere de blocuri cu regim de înălțime de P+4 până la chiar P+14.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, în document sunt indicate și alte viitoare facilități ce vor fi amenajate tot de administrația publică locală. Totul pe banii contribuabililor, dar totul pentru profitul dezvoltatorilor imobiliari privați, cum ar veni, mai clar, pe românește. La fel ca în cazul cvartalului de blocuri ce se construiește între Shopping City Mall și noul Parc Trei Lacuri, în cartierul Nord al orașului. Pentru cine e greu să estimeze dimensiunea efortului financiar la care este supusă tot comunitatea, să se gândească la faptul că pe malul stâng al Oltului nu există infrastructură de alimentare cu apă și canalizare dimensionată pentru cartiere de blocuri!

Proiectul PUG-ului, dosit bine de primărie opiniei publice!

Dezbaterea publică a fost deja suprimată. Documentul proiectului noului PUG nu există postat pe niciunde. Planul Urbanistic General a expirat la sfârșitul lunii martie a.c. Administrația Gutău trage de timp abuziv pentru actualizarea unui nou regulament (cu putere de lege) urbanistic pentru municipiul reședință de județ până ce își va fi impus absolut toate investițiile dorite în zonele dorite (mai ales investițiile private). Chiar dacă în zonele respective nu ar trebui permisă ridicarea regimului de înălțime, conform regulamentelor anterioare și studiilor geo. Se pare că se urmărește ca și instituțiile cu rol de avizare în materie de mediu să fie puse în fața faptului împlinit. În urmă cu două luni, Gutău a obținut votul majorității PSD-PER-USR din consiliul local pentru prelungirea valabilității vechiului PUG.

Politica