sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rămășite romane vechi, distruse de tractoarele localnicilor

Rămășițe vechi de aproximativ 2.000 de ani dintr-un castru roman, din localitatea gorjeană Cătunele, sunt distruse an de an de către localnici. Aceștia ară cu tractoarele terenul, iar în urma brazdelor ies la iveală fragmente ceramice, dar și monede romane.

Castrul roman se află în satul Valea Perilor. Situația se repetă de fiecare dată după efectuarea lucrărilor agricole de primăvară: din pământ apar bucăți de obiecte ceramice. Primarul comunei Cătunele, Florinel Țuilă, susține că nu are nicio putere să intervină pentru a opri dezastrul.

„Nu a mai venit nimeni de peste zece ani să verifice acest castru. Titlurile de proprietate au fost date la puțin timp după 1989. Eu am găsit această situație înainte de a veni la primărie. Nu dispunem de teren în rezervă pentru a le da oamenilor, mai ales că suntem localitate afectată de lucrări miniere“, spune edilul, potrivit adevărul.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Castrul roman de la Cătunele se întinde pe o suprafață de cinci hectare. Pompiliu Ciolacu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Gorj, a spus că proprietarii terenurilor au anumite obligații, pentru ca vestigiile să nu fie distruse. Acesta a menționat că se va efectua o verificare la castrul roman de la Cătunele.

Vasile Marinoiu a participat la cercetările arheologice care au avut loc în trecut la castrul roman de la Cătunele.

„Cercetările arheologice sunt atestate încă de la sfârșitul secolului al XI-lea, dar cele mai importante s-au făcut în anii 1972, 1981 și 1985 de către Muzeul Regiunii Porțile de Fier, și apoi în anii 1981 și 1984 de către Institutul de Arheologie București S-a descoperit că avea două șanțuri de apărare și un val de pământ. Cercetările din 1972 au dus la descoperirea termelor romane. Nu s-au mai făcut cercetări, deși ar mai fi multe de cercetat“, mai spune Vasile Marinoiu.

Politica