vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Păduri în Doljul „roșu”, cu bani europeni

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat, în această primăvară, o acțiune de promovare, la nivel național, a Campaniei Naționale de Împăduriri 2022-2026, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Acest lucru este valabil și la nivelul județului Dolj, unul dintre județele roșii din țara noastră în ceea ce privește pădurile, după cum susține secretarul de stat în Ministerul Mediului, Ionuț Sorin Banciu. Oficialul Guvernului a fost prezent joi la Craiova, pentru a le explica primarilor din județ cum pot să acceseze fonduri.
Programul se adresează atât administrațiilor locale, persoanelor juridice, cât și persoanelor  fizice sau ONG-urilor și asociațiilor în domeniu. Secretarul de stat, Sorin Baciu, a explicat în ce constă proiectul.

„Am ales personal județele din sudul țării din două motive. În primul rând pentru că suprafața cu păduri este redusă, dar și pentru că există deja niște modele foarte bune în județele dumneavoastră, cu privire la păduri create din nimic, din nisip. Cred că această sursă de finanțare va ajuta în creșterea suprafeței de păduri în județul Dolj. Vrem să reușim și protejarea câmpurilor agricole, acest lucru fiind unul important. Cel mai simplu răspuns în acest sens și pentru tot ce înseamnă efectele schimbării climatice, este să plantăm arbori. Uniunea europeană finanțează consistent acest gen de lucrări. Orice deținător de teren, chiar și cu contract de arendă, poate să depună un proiect. Apelul de proiecte este unul continuu, nu se oprește și este important de menționat. Garda Forestieră este cea care va interacționa cu dumneavoastră și acolo se vor depune aceste aplicații. Am creat o aplicație electronică, astfel încât beneficiarului să-i fie foarte ușor să primească un aviz.
Sudul și estul României sunt considerate zone roșii la nivelul pădurilor. La Dolj avem 10.9% din acoperire. Fiecare județ are specificul lui, într-adevăr, nu trebuie să avem 35% peste tot. La nivelul județului Dolj sunt prioritare aceste zone supuse procesului de deșertificare. Sunt peste 730 de milioane de euro pentru atingerea acestor obiective. Joi, la ora 12 se lansează și apelul de proiecte pentru pepiniere. Sunt 50 de milioane de euro, pentru două categorii. Pepiniere mai mici și pepiniere mari, regionale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Se finanțează suprafețe de împădurit, 56.700 de hectare de păduri până în 2026. Există o primă de sechestrare a carbonului și este pentru prima dată când în România avem genul ăsta de instrument. Beneficiarii pot primi 456 de euro pe an, timp de 20 de ani. Este finanțat absolut totul, de la întocmirea proiectului tehnic, împrejmuirea și altele. Există prime pentru înființare și întreținere. O pădure nu se înființează doar plantând. Ea trebuie întreținută și alte tipuri de lucrări. Un exemplu pentru zona de câmpie, prima poate să urce până la 20 de mii de euro. Puieții trebuie achiziționați de la un producător certificat.
Beneficiarii eligibili sunt deținători publici de terenuri, municipii, orașe, comune, persoane juridice, dar și deținători privați, persoane fizice, PFA-uri, etc. Terenul eligibil este reprezentat de orice suprafață care poate fi împădurită. Vă veți adresa Gărzii Forestiere care este competentă pe zona dumneavoastră”, a spus secretarul de stat în Ministerul Mediului, Ionuț Sorin Banciu.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj a ținut să amintească primarilor din județ că instituția le stă la dispoziție și îi încurajează în astfel de demersuri.

„Considerăm de maximă urgență acest program la nivelul județului nostru. Mulți dintre primarii din județ știu cât de complicat este un ghid de finanțare și de multe ori au fost sceptici. La Dăbuleni, la Călărași, la Mârșani, primarii au avut inițiative și au construit împreună cu consiliile locale suprafețe destul de importante. Faptul că acum este un proiect european face ca răspunderea să fie alta. Eu încurajez acest demers și vrem să vă asigurăm consultanță pe tot ce înseamnă PNNR”, a spus președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.
Conform ghidului lansat de Ministerul Mediului, suprafața minimă eligibilă este de 0,5 ha în cazul trupurilor de pădure și 0,1 ha în cazul perdelelor forestiere. Cei care vor să aplice nu au nevoie de înființarea unor firme, sau documente justificative pentru cheltuieli. Finanțarea este considerabilă, de exemplu pentru o plantație de stejar, suma totală este 19.647 euro pe hectar fără TVA, din care 6.379 euro fără TVA pentru înființare, iar pentru întreținere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă.

Prima anuală de 456 de euro/an timp de 20 de ani pentru sechestrarea forestieră a dioxidului de carbon face obiectul altei scheme de finanțare care este în momentul de față în lucru. Guvernul promite că orice pădure nou înființată va primi acești bani. Terenurile declarate în ultimele 12 luni la APIA beneficiază și de o compensație pentru pierderea de venit agricol de 190 euro/ha/an timp de 12 ani.
Termenul de virare al primilor bani este de 30 de zile de la momentul încărcării în aplicația PGI de către Garda Forestieră a raportului de control, deci după plantare.

Ghidul complet se poate găsi pe https://www.primaimpadurire.ro/ghid-impaduriri-pnrr/

Politica