vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Uganda a legiferat încarcerarea persoanelor gay

Parlamentul ugandez a adoptat un proiect de lege care ar incrimina persoanele care se identifică ca fiind homosexuale sau aparţinând unei minorităţi sexuale, transmite BBC.

Persoanele ar putea fi condamnate la pedepse lungi cu închisoarea, dacă proiectul de lege va fi promulgat de preşedintele Yoweri Museveni.

Conform legislaţiei propuse, prietenii, familia şi membrii comunităţii ar avea obligaţia de a raporta autorităţilor persoanele care au relaţii homosexuale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Actele homosexuale sunt deja ilegale în această ţară din estul Africii, însă proiectul de lege urmăreşte să meargă mai departe şi să incrimineze persoanele pe baza identităţii lor sexuale.

Proiectul de lege, care a fost prezentat pentru prima dată la începutul acestei luni, a fost adoptat marţi cu un sprijin larg în parlamentul ugandez, scrie news.ro

Acesta va merge acum la preşedintele Museveni, care poate alege să îşi folosească dreptul de veto – şi să menţină bunele relaţii cu donatorii şi investitorii occidentali – sau să îl promulge.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, că o persoană care este condamnată pentru pregătirea sau traficul de copii în scopul implicării acestora în activităţi homosexuale riscă închisoarea pe viaţă.

Persoanele sau instituţiile care sprijină sau finanţează activităţi sau organizaţii pentru drepturile LGBT sau care publică, difuzează şi distribuie materiale şi literatură pro-homosexuale riscă, de asemenea, urmărirea penală şi pedeapsa cu închisoarea.

Un mic grup de parlamentari ugandezi din comisia care a analizat proiectul de lege nu a fost de acord cu premisa acestuia. Aceştia susţin că infracţiunile pe care încearcă să le incrimineze sunt deja acoperite de Legea privind Codul penal al ţării.

Activiştii şi persoanele LGBT din Uganda au declarat că sentimentul anti-homosexualitate din ţară îi expune la violenţă fizică şi online şi că proiectul de lege ar putea avea consecinţe de anvergură pentru ugandezi în general.

În 2014, Curtea Constituţională din Uganda a anulat o lege similară care înăsprea legile împotriva comunităţii LGBT.

Acesta includea declararea ilegală a promovării şi finanţării grupurilor şi activităţilor LGBT, precum şi reiterarea faptului că actele homosexuale ar trebui să fie pedepsite cu închisoarea pe viaţă.

Curtea a decis ca legislaţia să fie revocată deoarece fusese adoptată de parlament fără cvorumul necesar. Legea a fost condamnată pe scară largă de ţările occidentale.

Relaţiile între persoane de acelaşi sex sunt interzise în aproximativ 30 de ţări africane, unde mulţi oameni susţin valori religioase şi sociale conservatoare.

Foto: pixabay

Politica