Francezii, la limita sărăciei. O treime renunţă la unele produse de igienă

 Din cauza nesiguranţei economice, o treime din francezi renunţă la unele produse de igienă – fac duş fără săpun, îşi raţionalizează articolele pentru perioada menstruală sau nu mai folosesc deodorant.

Precaritatea igienei, care „degradează respectul de sine şi duce la izolare”, este tot mai răspândită, nu doar în rândul beneficiarilor ajutoarelor pentru săraci, arată un studiu efectuat de Ifop pentru organizaţia non-profit Dons Solidaires şi publicat pe site-ul ziarului Liberation.

Dons Solidaires (Donaţii Solidare) colectează produsele nevândute ale firmelor, în scopuri caritabile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sondajul arată că 7% din cei care au răspuns se spală pe dinţi fără pastă; 8% nu folosesc săpun sau gel de duş; 17% din părinţi schimbă aşternuturile copiilor mai rar decât ar dori. În 2021, conform unui studiu similar, procentajele respective erau de aproximativă două ori mai mici, scrie Agerpres.

În rândul săracilor, cifrele sunt şi mai îngrijorătoare: dintre cei ajutaţi de asociaţiile din reţeaua Dons Solidaires, 73% afirmă că renunţă la unele produse de igienă în general; 34% – la şampon; 31 – la articolele pentru perioada menstruală.

Comunicatul citează câteva răspunsuri primite: „Mi se întâmplă să spăl copiii doar cu apă sau să le spun să îşi facă doar o toaletă rapidă”, spune o mamă cu doi copii. O femeie afirmă că foloseşte hârtie igienică în loc de absorbante, pentru a lăsa mai multe astfel de articole fiicelor ei.

Sondajul a fost realizat în două secţiuni – un eşantion reprezentativ de 1.501 de francezi, plus 300 de părinţi cu copii mai mici de trei ani, care au completat individual un chestionar disponibil online în noiembrie 2022; un alt eşantion, de 1.162 de beneficiari ai asociaţiilor de ajutor pentru cei în situaţii precare şi de excludere socială, cărora li s-au pus întrebările în ianuarie şi februarie anul acesta, în sediile asociaţiilor partenere ale Dons Solidaires. 

Populare

Recomandări

Show aviatic pe Aeroportul Internațional Craiova

Craiovenii sunt așteptați sâmbătă, 3 iunie 2023, pe Aeroportul...

Șapte foști fotbaliști ai Universității Craiova au devenit cetățeni de onoare ai Băniei

Craiova are șapte noi cetățeni de onoare ai orașului....

Circulația pe Translapina încă nu poate fi deschisă în siguranță

O comisie din cadrul CNAIR a efectuat miercuri, 31...

Accident cu 3 mașini. Două femei, la spital

Două femei au ajuns la spital în urma unui...