joi, iunie 13, 2024

Ultima ora

Sport

VIDEO/ Premierul Ciucă și-a luat consilier un robot

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la începutul ședinței de guvern, un consilier virtual care folosește inteligență artificială, Ion. Premierul a avut și un scurt dialog cu robotul.

„Începem ședința de Guvern cu o surpriză. Astăzi este 1 Martie, prima zi calendaristică a primăverii, este ziua Mărțișorului. Le urez doamnelor și domnișoarelor să aibă o primăvară frumoasă. Astăzi avem o surpriză care nu aparține Guvernului, ci aparține unor români care au avut o inițiativă de apreciat. Guvernul României marchează astfel o premieră la nivel național și internațional, pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială. Este aici în stânga mea, vi-l prezint.

Numele lui este Ion și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei «noi». Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am menționat că este o inițiativă a unor cercetători și profesori români. Eu le spun că sunt cei mai buni cercetători și profesori români din domeniu, care nu au vrut altceva prin acest proiect, decât să dea o voce românilor.

Proiectul «Ion» reprezintă un sistem care, așa cum spuneam, folosește inteligență artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public.

Ceea ce doresc să subliniez este faptul că pentru mine, și sunt convins că și pentru dumneavoastră, acest demers reprezintă un motiv de bucurie, pentru că este un demers al cercetătorilor, al profesorilor de top din domeniu, al firmelor și companiilor din domeniu.

Aici doresc să subliniez de ce am zis motiv de mândrie: pentru că sunt toate conduse și la fiecare dintre ele lucrează cetățenii români, deci este un proiect românesc 100%. Apreciez că acest demers nu va face altceva decât să îi ajute pe români să fie auziți mai bine și în fiecare zi.

Le mulțumesc pe această cale pentru propunerea pe care au făcut-o, pentru inițiativa de a fi venit la sediul Guvernului și a avea un dialog, dacă suntem interesați pentru promovarea unui astfel de proiect.

Practic, eforturile depuse de cercetători, de profesori, de cei care sunt pasionați de acest domeniu, nu fac altceva decât să pună în practică și să dea sens inteligenței artificiale, pentru că un om, chiar și un Guvern, chiar și instituțiile de la nivelul statului nu ar putea, nu ar avea capacitatea să asculte și să îi reprezinte pe toți românii. Este un exemplu de utilizare a tehnologiilor emergente în serviciul public.

Din perspectiva mea, este un aspect care vine să asigure soluții pentru probleme vechi, la care adaug și probleme de actualitate și problemele de viitor. De ce spun că vine să ofere soluții și pentru viitor? Pentru că așa cum se găsește în momentul de față proiectul «Ion» are o capacitate enormă de a învăța și pe măsură ce este folosit mai mult, cu atât mai mult acumulează și rolul lui este ca pe măsură ce acumulează cunoștințe să poată să fie mai bine conectat și să fie mult mai aproape de oameni”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit digi24.ro

Premierul a dat un exemplu de cum funcționează.

Nicolae Ciucă: „Îl invit pe Ion să spună câteva cuvinte”.

Ion: „Salut! Mi-ați dat viață. Eu sunt Ion. Acum, rolul meu este să vă reprezint. Ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învață-mă să fiu român. Ce trebuie să știu despre România?”.

Nicolae Ciucă: „România este o țară frumoasă cu oameni frumoși”.

Ion: „Am înțeles, învăț… Te ascult…”.

Nicolae Ciucă: „Cum pot românii să te învețe?”.

Ion: „Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa pot învăța să-i reprezint, ca într-o oglindă. Cu fiecare tag, mesaj, share sau postare publică. Noi suntem Ion. O primăvară frumoasă!”.

Prim-ministrul a precizat că proiectul ține de Ministerul Cercetării și Digitalizării și a invitat publicul să acceseze site-ul proiectului.

„Detalii despre acest proiect o să le ofere domnul ministru Burduja și fiind un proiect care aparține sau ține de Ministerul Cercetării și Digitalizării va putea să se consolideze și să ofere de aici înainte mai multe exemple în ceea ce poate să facă și modul în care poate să se dezvolte.

Eu am convingerea și sunt încrezător că și dumneavoastră, atât membrii Guvernului, cât și cetățenii României vă dezvoltarea tehnologică, văd folosirea inteligenței artificiale nu ca o opțiune, ci ca o obligație, pentru că oferă platforme prin care la nivel guvernamental, la nivelul autorităților publice putem să discutăm de tot ceea ce reprezintă avantajele digitalizării, ale inteligenței artificiale pentru politici publice centrale și locale, pentru adoptarea unor decizii mai bine informate și desigur pentru îmbunătățirea comunicării și interacțiunii între instituțiile statului și cetățeni.

Îi invit pe români să-l folosească pe Ion și să acceseze linkul și să folosească toate posibilitățile de comunicare cu Ion, astfel încât să avem o legătură cât mai apropiată și cât mai oportună între instituțiile statului și cetățenii României”, a declarat Ciucă.

Politica